PREVIDNO

Pet naravnih negovalnih pripomočkov, ki škodujejo koži obraza

Objavljeno 30. november 2017 07.55 | Posodobljeno 30. november 2017 07.57 | Piše: M. F.

Čeprav se na prvi pogled zdi drugače.

Previdno z naravno kozmetiko.

Čeprav se zdi, da so vsi naravni pripomočki za nego kože več kot dobrodošli, ni vselej tako. Nekateri so to izkusili na lastni koži, drugi še vedno razmišljajo, da bi polt razvajali z naravnimi pripravki, ki pa lahko povzročijo več škode kot koristi. S čim ni pametno negovati kože?

S sokom limone

Morda ste tudi sami slišali, da ga lahko uporabljate kot naravni tonik pri odpravljanju aken ali temnih madežev na koži. A kot opozarja Mona Gohara, dermatologinja iz bolnišnice Yale New Heaven, to ni najboljša ideja: »Kisline iz soka spremenijo pH-vrednost kože, težave z aknami se zato še poslabšajo, lahko se pojavijo tudi vnetje, draženje in celo poškodbe. Poleg tega je zaradi nege z limono koža dovzetnejša za vplive sončnih žarkov. Lahko nekaj kapljic tega soka dodate maskam za obraz, ni pa primeren kot samostojni kozmetični pripomoček.«

Z majonezo

Če ste pomislili, da bi bila lahko majoneza rešitev za suho kožo, ki se lušči, idejo, da bi z njo nadomestili kremo, opustite, saj zaradi sestave zamaši pore in tako spodbuja nastanek mozoljev.

Z medicinskim alkoholom

Morda se res zdi logično, da alkohol reši težave z mastno in mešano kožo, a to ne drži. »Alkohol je sovražnik lepe polti, saj se pod njegovim vplivom z njega odstranjujejo kožne maščobe in beljakovine, ki tvorijo njen zaščitni sloj. Koža je zato izpostavljena zunanjim vplivom, postane izrazito suha in dovzetna za vnetja,« pravi Goharova.

Z jedilno sodo

Pogosto je omenjena kot odlična sestavina za luščilo, vendar gre za alkalno živilo, ki tako kot sok limone spremeni pH-vrednost kože.

S cimetom

Priljubljene so cimetove maske z medom, a dermatologinja opozarja, da se pri mnogih lahko po uporabi pojavi pekoča, srbeča in razdražena polt. Prav tako ta kombinacija spreminja pH-vrednost kože in na njej povzroči neljube težave. 

»Če se boste odločili za nego s cimetom, učinek maske najprej preizkusite na manjšem delu kože in opazujte, kako se odziva nanj,« opozarja strokovnjakinja za nego polti.

Deli s prijatelji