OKUSNO IN ZDRAVO

Otroci, ki jedo brstični ohrovt

Objavljeno 17. avgust 2011 12.06 | Posodobljeno 17. avgust 2011 16.00 | Piše: A. R. K.

Sanje vsake mame

Za uživanje raznovrstne hrane poskrbite že med nosečnostjo

Če želite, da bo vaš otrok rad užival zelenjavo, se morate zdravo in raznoliko prehranjevati že v nosečnosti. Otroci namreč nagnjenost do zdravega načina prehranjevanja razvijejo, še preden se sploh rodijo, saj že v materinem trebuhu okušajo hrano.

Mišice, kot jih ima Popaj

Večina staršev se s ‘pitanjem‘ zelenjave otrokom zelo muči. Ponavadi uporabljajo pravljice, da ti po špinači rastejo mišice kot Popaju, toda velikokrat tudi risani junaki prav nič ne zaležejo. Prvih nekaj let še nekako gre, ko pa malček dopolni kakšna tri leta, našim prepričevanjem, kako super je zelenjava, enostavno ne verjame več.

Bistvena je uravnotežena prehrana

Zato je pravilno prehranjevanje v nosečnosti bistvenega pomena. V maternici zarodek zelenjavo okuša prek plodovne vode, po rojstvu pa se različnih okusov privaja z materinim mlekom.

Da bo rad jedel zelenjavo, dosežete sami

»Prepričana sem, da lahko z zdravo prehrano v nosečnosti dosežete, da vaš otrok z veseljem je brokoli, grah, špinačo in drugo zelenjavo, pravi dr. Julie Menella v medicinski reviji ‘Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition‘ (Časopis za pediatrično gastroenterologijo in nutricistiko).
Deli s prijatelji