POSLUŠAJTE TELO

Devet znakov, da ne smete telovaditi

Objavljeno 30. junij 2014 09.00 | Posodobljeno 30. junij 2014 09.00 | Piše: B. G.

Dandanes se skoraj vsi na vso moč trudijo ostati fit, a marsikdo spregleda znake, ki kažejo na to, da bi za nekaj časa morali prekiniti rekreacijo.

Če vam telo sporoča, da si za nekaj časa vzemite odmor, ga poslušajte.

Vsak je že kdaj iskal izgovore, da bi opustil telovadbo, a spodnji razlogi so čisto upravičeni, da se za nekaj časa ustavite in se ne obtožujete, da ste leni.

Ko ste bolni

Preskočite telovadbo, če se ne počutite dobro, pa čeprav gre le za prehlad. Telovadba lahko dodatno obremeni imunski sistem in še podaljša bolezen, kar pomeni, da boste še kasneje lahko začeli fizične aktivnosti. Treniranje med boleznijo je tudi eden od krivcev za poškodbe, saj se v bolezenskem stanju težje osredotočite na rekreacijo in na to, kaj počnete narobe.

Ko še niste dovolj okrevali

Ne hitite z intenzivno rekreacijo po tem, ko ste preboleli bolezen. Če boste prehitro spet obremenili svoje telo, se lahko simptomi bolezni ponovno pokažejo. Začnite počasi in previdno, vzemite si še teden počitka.

Ko ste v stresu in izčrpani

So dnevi, ko se vam ne ljubi telovaditi, so pa tudi dnevi, ko vam telo pove, da si morate vzeti odmor. Nič ni narobe, če izpustite trening, saj je tudi vaše duhovno dobro počutje zelo pomembno. Čeprav telovadba odžene stres in prikliče boljše počutje, je včasih pomembneje, da se le odpočijete.

Ko ste poškodovani

Četudi gre za majhno poškodbo, poskrbite, da bo povsem zaceljena, ko se boste vrnili k telovadbi. Še tako majhna poškodba se lahko s prehitro rekreacijo razvije v večjo in stanje se lahko še bolj zaplete. Če ste v dvomih, se pozanimajte pri zdravniku.

Ko nimate primerne opreme

Poskrbite za to, da imate najboljšo opremo, ki si jo lahko privoščite, ne glede na šport. Pri rekreaciji res ni pametno brezglavo slediti najnovejšim trendom športnih copat, pa naj so še tako lepe in čudovite. Športne čevlje morate jemati resno. Vedno poskrbite, da boste imeli opremo, ki ustreza vam, saj boste s tem preprečili poškodbe. V skoraj vsaki trgovini s športno opremo boste našli svetovalca, ki vam bo pomagal pri izbiri.

Ko imate mačka

Če ste noč prej spili preveč, dobro razmislite, ali je pametno iti na jutranjo vadbo aerobike. Alkohol povzroči dehidracijo, zato poskrbite za to, da spijete dovolj vode, potem pa se še enkrat vprašajte, ali je vaše telo pripravljeno za telovadbo. Nikakor pa ne telovadite, če ste še vedno pijani.

Ko ste noseči

O tem, ali lahko med nosečnostno telovadite, je bilo že veliko napisanega, a dejstvo je, da morate preprosto poslušati svoje telo. Če hrepenite po rekreaciji in vam je vaša ginekologinja dala zeleno luč, potem se ne ozirajte na druge. A ne smete pozabiti, da gre pri rekreaciji med nosečnostjo zgolj za ohranjanje zdravja in vzdrževanje kondicije in nikakor ne za izgubo kilogramov.

Ko ste ravno rodili

Vse, kar ste do zdaj prebrale o zvezdnicah, ki so le nekaj tednov po porodu že imele svojo staro postavo, je laž ali pa so vse na veliko tvegale svoje zdravje. Zapomnite si, da morate s telovadbo po porodu počakati šest tednov, v primeru carskega reza pa enajst. Po tem obdobju se lahko začnete počasi vračati k svoji telovadni rutini, a še prej se posvetujte z zdravnikom.

Ko vam primanjkuje motivacije

Pred rekreacijo se vedno vprašajte, kaj vas motivira za telovadbo in zakaj vam ni do tega. Bodite odkriti. Morda vas dolgočasi telovadna rutina. V tem primeru je čas za spremembe. Poskušajte dodati nove oblike rekreacije, ki jih lahko najdete v bližini doma.

Deli s prijatelji