HIGIENA

Čista ušesa brez nevarnih palčk

Objavljeno 02. avgust 2014 09.00 | Posodobljeno 02. avgust 2014 09.00 | Piše: M. F.

Ušesa se čistijo sama, z vatiranimi palčkami pa jim povzročamo več škode kot koristi.

Ste med tistimi, ki si ušesa pridno čistijo z vatiranimi palčkami in si ne morejo predstavljati, da bi opustili to navado? Naslednja dejstva vas bodo morda prepričala, da jo boste dokončno opustili.

Ušesno maslo ima svojo vlogo

Kot namreč pojasnjuje ameriški otorinolaringolog Douglas Backous, ušesno maslo dejansko varuje sluhovod. Poleg tega, da preprečuje, da bi prah in druga umazanija zašla vanj in poškodovala bobniče, ima še protibakterijsko sestavo, skupaj z njim se iz ušes izločajo nevarni mikrobi in tako varuje pred vnetji ušesnih kanalov.

Je torej naravno čistilo ušes in ohranja njihovo zdravje. Če se vprašujete, kaj se zgodi z odvečnim maslom, je mati narava poskrbela tudi za to. Z gibanjem čeljusti se to iz ušesa izloča samo.

Zakaj so palčke težava?

Backous trdi, da vsakič, ko si ušesa čistimo s palčkami, maslo potiskamo globlje v notranjost slušnih kanalov, s tem pa oviramo sposobnost samoočiščevanja naših organov sluha, zato lahko pride do okužb, odvečno maslo pa zamaši kanale in oslabi sluh. Prav zato tudi drugi zdravniki odsvetujejo uporabo čistilnih palčk.

Le kolikor lahko z brisačo

Ob tem palčke dražijo notranjost ušes, zato se zaradi uporabe teh v njih pogosto pojavlja občutek srbenja. Ker tega večina poskuša premagati prav z omenjenimi pripomočki, zapadejo v začarani krog, saj je srbenje vedno bolj izrazito.

Pozabite torej na palčke za ušesa, ušesnih kanalov namreč ni treba čistiti. Vse, kar morate storiti, je, da po vsakem prhanju z brisačo obrišete ušesno školjko, a le njen zunanji del in tako odstranite maslo, ki je iz sluhovoda že priteklo samo.

Deli s prijatelji