KEMIJA

Čez pet let nihče ne bo vedel, kaj so šamponi

Objavljeno 19. avgust 2014 09.00 | Posodobljeno 19. avgust 2014 09.00 | Piše: Da. M.

Bodo čez pet let police z lasno kozmetiko prazne?

Vedno več je tistih, ki si lase umivajo zgolj z vodo.

V obdobju, ko je priljubljeno gibanje no poo (brez šampona) ustanovitelj priljubljene znamke šamponov Bumble and Bumble Michael Gordon pravi, da se bomo čez pet let vsi čudili, da smo si nekoč lase umivali s šamponi. »Odkrito menim, da bodo ljudje čez pet let dejali: 'O bog, se spomniš, da smo si lase umivali s šamponom',« je za portal Weird povedal Gordon.

Da tako meni človek, ki je obogatel ravno s šamponi, je zanimivo, a Gordon ne zagovarja umazanih las. Predstavlja namreč novi izdelek – Purely Perfect. Gre za preparat, ki lase očisti brez detergenta in ne proizvaja pene. Ne vsebuje sulfatov, za katere je znano, da iz lasišča spirajo naravna olja ter sušijo kožo in lasne mešičke. Njegov novi izdelek vsebuje alojo vero ter olja vrtnic, trobentic in mete. Nanaša se na suhe lase, zmasira v lasišče in spere. Brez pene, ponavljanja …

Ste člani brezšamponskega gibanja?

Sicer pa mnogi trdijo, da ne gre za nobeno inovacijo, saj specializirane trgovine z naravno kozmetiko podobne šampone že ponujajo. Ženske se vedno bolj zatekajo k hitrim rešitvam, kot je suhi šampon, hkrati pa je trenutno zelo popularno gibanje, ki spodbuja ljudi k manj pogostemu umivanju las, pri čemer se ne uporabljajo šamponi, temveč soda bikarbona, jabolčni kis ali le voda.

Med tistimi, ki vedo, kakšne učinke ima izločitev vseh šamponov iz kopalnice je tudi direktorica znamke Proenza Schouler Shirley Cook, ki se je šamponom odpovedala pred tremi leti. Lucy Aitken Read pa je izdala knjigo o tem, kako se odpovedati šamponom, ki jih sama ne uporablja dve leti. Pravi, da njeni lasje še nikoli niso bili lepši.

Deli s prijatelji