NENAVADNO

Centimetri krivi za bolezen?

Objavljeno 28. julij 2011 23.39 | Posodobljeno 29. julij 2011 11.55 | Piše: E. B.

Med sodelujočimi jih je za rakom obolelo več kot 97.000

Centimetri krivi za bolezen?

Visoki ljudje so morda samozavestnejši in marsikdaj celo uspešnejši, a centimetri niso vedno koristni, opozarjajo strokovnjaki z univerze v Oxfordu: višina naj bi bila eden od dejavnikov tveganja za razvoj rakavih obolenj.

Več centimetrov vodi k več boleznim?

Pri ženskah se z vsakim decimetrom za šestnajst odstotkov poveča verjetnost za pojav bolezni, je pokazala raziskava, v kateri so devet let spremljali zdravje 1,3 milijona žensk. Upoštevali so še druge dejavnike tveganja, kot so družbeni in ekonomski položaj, starost in življenjski slog (kajenje, uživanje alkohola, rekreacija).

Med sodelujočimi jih je za rakom obolelo več kot 97.000, s telesno višino naj bi bile tesno povezane nekatere oblike bolezni, zlasti levkemija, rak na dojki in črevesju.

Več raka na modih

Lani so Američani ugotovili, da so visoki moški dovzetnejši za raka na modih: vsakih pet centimetrov višine naj bi za trinajst odstotkov povečalo možnost pojava bolezni. Kljub izsledkom strokovnjaki še niso odkrili vzroka za to povezavo. Ena od možnosti je, da je v telesih visokoraslih več celic in rastnih hormonov, zato celice hitreje rastejo in se delijo, posledično pa so verjetnejše mutacije, ki vodijo v razvoj raka.

 

Deli s prijatelji