MOVEMBER

Brkati november za ozaveščene moške

Objavljeno 06. november 2015 17.00 | Posodobljeno 06. november 2015 17.00 | Piše: U. S.

Zgodba movembra se je začela v Avstraliji, danes gre za globalno gibanje, ki ima podpornike tudi v Sloveniji.

Z brki, ki si jih puščajo ves mesec, opozarjajo na bolezni moških, zlasti na raka prostate, za katerim vsako leto umre več kot 360 Slovencev.

Začel se je movember, najbolj brkati mesec v letu. Začelo se je v Avstraliji, v Melbournu, ko sta se prijatelja Travis Garone in Luke Slattery odločila na hudomušen način z enomesečnim opuščanjem britja brkov opozarjati na bolezni moških. Na podlagi te ideje se je rodil movember: skovanka besed mustache, brki, in november, mesec, ko si člani gibanja pustijo rasti brke. Movember je kmalu prerasel v svetovno in številno gibanje – leta 2003 jih je bilo 30, danes jih je več kot pet milijonov, med njimi s(m)o tudi Slovenci. Začnejo prvi dan v mesecu, ko se temeljito, torej do gladkega obrijejo, potem pa si pustijo rasti brke, in to ves mesec. A ne gre le za obrazne dlake, ampak predvsem za ozaveščanje ljudi o boleznih, ki najbolj prizadenejo moške: to so rak prostate in testisov, duševno zdravje in neaktivnost. Fundacija movember obenem pomeni zbiranje prostovoljnih prispevkov, samo lani so z donacijami zbrali 48 milijonov evrov, namenili so jih za raziskave na področju bolezni, ki prizadenejo moške.

Za rakom prostate na leto umre več kot 360 Slovencev. Borut Gubina s Kliničnega oddelka za urologijo kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pravi, da na leto odkrijejo 1300 primerov raka prostate: v nekaj več kot 70 odstotkih je bolezen omejena na začetno fazo, v 20 odstotkih je napredovala, v petih odstotkih pa se je rak že razširil na kosti. Na udaru so predvsem moški med 50. in 60. letom starosti, bolezen pa lahko doleti tudi mlajše, celo 40-letnike. Jure Bizjak, prav tako s kliničnega oddelka za urologijo, je izpostavil pomanjkanje urologov v Sloveniji: na lestvici števila urologov na število prebivalcev, ki vključuje države EU, je Slovenija na predzadnjem mestu. Če bi hoteli biti konkurenčni EU, bi po Bizjakovih besedah potrebovali še okoli 100 urologov.

Postanite podpornik movembra, pustite si rasti brke, če ste ženska, glasno povejte, kako pomembno je za moške, da pazijo na svoje zdravje, in se udeležite najbolj brkatega osemkilometrskega teka v Sloveniji: movember tek bo v soboto, 28. novembra, ob 11. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Deli s prijatelji