RAZISKAVA

Bolniki z alzheimerjevo boleznijo pogosto padajo

Objavljeno 17. julij 2011 14.47 | Posodobljeno 17. julij 2011 16.00 | Piše: Ma. F./STA

Trpi več kot 35 milijonov ljudi po vsem svetu

Z biopsijo možganov je zametke alzheimerjeve bolezni mogoče odkriti več kot desetletje pred pojavom problemov s spominom
PARIZ – Pogosti padci pri starejših ljudeh niso nujno le posledica nerodnosti ali slabega ravnotežja. Rezultati najnovejših raziskav kažejo, da gre lahko za prve znake alzheimerjeve bolezni. O napredku pri zgodnjem odkrivanju bolezni so danes razpravljali znanstveniki na konferenci o alzheimerjevi bolezni v Parizu.

Ljudje z alzheimerjevo boleznijo padejo petkrat pogosteje

Raziskovalci ameriške univerze v St. Louisu so na podlagi šest mesecev trajajoče raziskave, ki je zajela 125 ljudi, ugotovili, da osebe z oblogami v možganih, značilnimi za alzheimerjevo bolezen, padejo kar petkrat pogosteje kot zdravi opazovanci. Strokovnjaki zato ljudem, ki pogosto brez razloga padajo, priporočajo testiranje za zgodnje znake demence.

Bolezen mogoče odkriti tudi s pregledom očesne mrežnice

Obetavni so tudi rezultati študije znanstvenikov avstralske državne znanstvene agencije. Ti so pokazali, da bi bilo mogoče bolezen v zgodnji fazi odkriti tudi s pomočjo pregleda očesne mrežnice. Pregledi žil mrežnice pri 110 opazovancih kažejo, da lahko spremembe širine žil na mrežnici pričajo o nastanku oblog na možganih.

Raziskava zajema majhno število bolnikov

Ne glede na spodbudne rezultate študij pa znanstvenike čaka še veliko dela, preden bodo njihova dognanja lahko začeli uporabljati v praksi. Obe raziskavi sta namreč zajeli razmeroma majhno število bolnikov, zato rezultati še niso najzanesljivejši.

Z biopsijo možganov do odkritja

Že zdaj je sicer z biopsijo možganov zametke alzheimerjeve bolezni mogoče odkriti več kot desetletje pred pojavom problemov s spominom. A ker so tovrstni pregledi zelo dragi in zapleteni, znanstveniki iščejo bolj praktične načine zgodnjega odkrivanja bolezni.

Deli s prijatelji