PREVIDNO

Bolni zaradi limone

Objavljeno 10. april 2017 09.00 | Posodobljeno 10. april 2017 09.00 | Piše: M. F.

Čeprav limona velja za zvezdo med sadeži, z njenim sokom ali olupkom vendarle ne gre pretiravati.

Tudi zdrave limone imajo temno plat.

Ob omembi limone nam na misel najprej pride zdravje. Res je, ta sadež je poln vitamina C, pozitivno vpliva na prebavo, krepi odpornost, spodbuja razstrupljanje telesa in izboljša tonus kože. A vendar prinaša tudi manj ljube posledice, zato ne smete pretiravati. Zaradi kislin lahko razdraži želodec. Tudi pri uporabi v kozmetiki velja previdnost, saj lahko limonin sok pretirano izsuši kožo, poleg tega se je treba po negi s tem sadežem vsaj nekaj ur izogibati soncu. Čemu še lahko škoduje?

Zobni sklenini

Pretiravanje s sokom limone lahko poškoduje zobno sklenino. Limonado je zato bolšje piti po slamici ali si po njej s čisto vodo splakniti zobe.

Želodcu

Preveč limonade spodbuja izločanje želodčne kisline, kar se lahko pokaže kot pekoča zgaga in vodi v druge težave z želodcem.

Vsemu telesu

Ob pretiravanju s sokom limone ta deluje kot diuretik, zaradi pogostega mokrenja pa lahko pride do dehidracije. Če morate zaradi limonade pogosto na stranišče ali menite, da ste dehidrirani, raje pijte običajno vodo.

Lahko je strupeno

Limone, ki so na naših policah, so pogosto škropljene in voskane. Tanka plast voska jih med prevozom zaščiti pred propadanjem. Porekla voska ni vedno lahko določiti, zato so priporočljivejše naravno vzgojene limone. Zlasti če uporabljate tudi njihov olupek. Če vam niso na voljo, ga ne uživajte, v vsakem primeru pa sadeže, preden iz njih iztisnete sok ali jih uporabite drugače, temeljito operite.

Deli s prijatelji