SKRITO

Bogat s soljo ni le čips

Objavljeno 13. april 2012 17.00 | Posodobljeno 13. april 2012 10.56 | Piše: M. F.

Povprečen zahodnjak vsak dan zaužije približno 3300 mg natrija, kar je 1000 mg več, kot je priporočen dnevni odmerek.

Če se želite izogniti preslani hrani, se ne odpovejte le čipsu.

Sol je za zdravje pomembna, a ljudje je s svojo prehrano zaužijemo preveč. Velikokrat povsem nevede, saj jo prehrambna industrija dodaja tudi jedem, v katerih je ne bi pričakovali. Predvsem, da bi jim izboljšala okus ali podaljšala njihovo trajnost. Preveč soli in s tem natrija pa ogroža srce in povečuje tveganje za nastanek srčne kapi.

Povprečen zahodnjak vsak dan zaužije približno 3300 mg natrija, kar je 1000 mg več, kot je priporočen dnevni odmerek. Pretirane količine so še posebej nevarne za ljudi, starejše od petdesetih let, in tiste, s povišanim krvnim tlakom, diabetesom in boleznimi ledvic. Ti smejo zaužiti največ 1500 mg natrija dnevno.

Razni čipsi, krekerji, palčke že s svojim okusom povedo, da vsebujejo preveč soli. A nekateri obroki in napitki, kjer je z okusom sploh ne zaznamo, je skrivajo še večje količine. Eden takih primerov so nedvomno žitni kosmiči. Z enim obrokom namreč zaužijemo približno 212 mg natrija. Kje se še skriva sol?

Kruh

Seveda ni bolj slan od vrečke čipsa, a ga pogosto prek dneva pojemo večje količine in zato se natrij kopiči v organizmu. Količina natrija v kruhu je odvisna od vrste, rezina ga lahko vsebuje od 100 do tudi več kot 200 mg. Strokovnjaki iz ameriškega centra za nadzor bolezni so dokazali, da s kruhom dnevno vnesemo več kot sedem odstotkov vsega natrija dnevno. Tudi sladko pecivo ga vsebuje veliko: od 180 do 250 mg.

Konzervirana zelenjava

V samo eni skodelici industrijsko konzervirane zelenjave je od 240 do 800 mg natrija. Boljši izbor, če ni mogoče kupiti sveže, je zato zamrznjena zelenjava.

Omake

Samo v eni žlici kečapa je 167 mg natrija, torej skoraj sedem odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Seveda ga na slan krompirček ali pico običajno nalijete več. Tudi v žlici gorčice je veliko tega elementa: približno 150 mg. Pekoče omake ga vsebujejo še več, a jih na srečo ni mogoče toliko pojesti.

Paradižnikov sok ali mezga

Le redki še uporabljajo sveže paradižnike za pripravo omak. Večina posega po konzerviranih. A v enem tetrapaku paradižnikove mezge je več kot 600 mg natrija.

Juhe

Leta 2007 izvedena raziskava je pokazala, da ljudje, ki obrok začno z zelenjavno juho, med njim zaužijejo do 20 odstotkov manj kalorij kot tisti, ki je ne jedo. Juhe so dobre za prebavo, a tiste iz vrečk pogosto vsebujejo preveč soli. Ena skodelica kokošje instant juhe lahko vsebuje od 800 pa tudi do 1600 mg natrija. Juha torej da, vendar sveže pripravljena v domači kuhinji.
 

Deli s prijatelji