NAJBOLJŠIH PET

Antioksidanti, ki so hrana koži

Objavljeno 08. avgust 2012 11.00 | Posodobljeno 08. avgust 2012 11.00 | Piše: M. F.

Da boste koži pomagali kar najbolje opravljati njene naloge, izberite kreme s pravimi sestavinami.

Narava je poskrbela za obnavljanje kože, s pravimi kozmetični izdelki pa ji lahko pri tem pomagate.

Da bi se zaščitila pred škodljivimi UV-žarki ter našemu telesu zagotovila dobro obrambo pred zunanjimi vplivi, koža uporablja naravne antioksidante. Dandanes ji pri tem pomagajo z njimi obogatene kreme, ki se zaradi svojih sestavin po nanosu vključijo v naravne obrambne mehanizme. Ti antioksidanti morajo biti stabilni, se vpijati v aktivnih oblikah in primernih koncentracijah. Le tako so učinkoviti. Predstavljamo pet najmočnejših.

Vitamin C (askorbinska kislina)

Je najmočnejši antioksidant, saj je njegova sposobnost preprečevanja poškodb, ki jih povzročajo UV-žarki, izjemna. Njegova najpomembnejša vloga je pomoč pri sintezi kolagena, ki se pod vplivom UV-žarkov najbolj poškoduje.

Vitamin E (alfa tocopherol)

Učinkovito zmanjšuje drobne gubice, še posebno tiste okoli oči. Njegovo delovanje je najizrazitejše v zunanji plasti kože, epidermisu: tam deluje na obnovo celic, hkrati pa spodbuja tudi regeneracijo kolagena in elastina.

Koencim Q 10 (ubiquinon ali Co Q 10)

Prav tako deluje kot močan antioksidant. Zavira naravne procese staranja, spodbuja obnovo celic in povečuje količino hialuronske kisline v koži. Zmanjšuje poškodbe kolagena, ki se sicer pojavijo zaradi vpliva UVA-žarkov.

Alfalipoična kislina

Nastaja v celicah rastlin in živali. Upočasnjuje staranje celic, njen učinek pa se kaže kot zmanjšana vidnosti gub, posvetlitev temnih madežev na koži, ki po njeni uporabi postane manj groba.

Selen

Sodi med elemente v sledeh, a je pomemben za metabolizem vsake celice. Dokazano je, da ščiti kožo, zmanjšuje učinek UV-žarkov ter pomaga pri obnovi kolagena, zato zagotavlja elastičnost vlaken.

Zdaj veste, katere sestavine mora vsebovati vaša nova krema.

Deli s prijatelji