VSESTRANSKO

Ananas rešuje grla

Objavljeno 24. januar 2013 10.00 | Posodobljeno 24. januar 2013 10.00 | Piše: M. F.

Ananasov sok je učinkovito sredstvo za lajšanje bolečin v grlu.

Največja zasluga za zdravilne učinke ananasa gre encimu bromelainu, ki ima dokazano protivnetni učinek.

Številni poklicni pevci prisegajo na svež ananasov sok, saj pravijo, da je daleč najboljše sredstvo za negovanje grla. Z njimi se strinjajo tudi zdravniki in dodajajo, da je sok tega sadeža odličen za lajšanje bolečin v grlu. Glavna zasluga za to gre encimu bromelainu, ki ima dokazano protivnetni učinek.

Zdravilo za niz težav

Ananas vsebuje visok odstotek dveh sadnih kislin: kumarinske in klorogenske. Obe igrata pomembno vlogo pri zaščiti pred rakom na želodcu. Ob tem je bogat z vitaminoma A in C, ki sta močna antioksidanta. Od mineralov so v njem najbolj zastopani kalcij, fosfor, magnezij, železo, natrij in kalij. Med encimi pa je za zdravilne učinke ananasa najbolj zaslužen že omenjeni encim bromelain. Ta med drugim želodcu pomaga mehčati hrano in zavira rast rakavih celic. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je omenjeni eksotični sadež priporočljiv tudi za vse, ki jih muči zaprtje.

Za nego kože

Ananasov sok je primeren za zunanjo uporabo, saj je učinkovito sredstvo za odstranjevanje starostnih peg. Ob redni negi z njim bodo te sčasoma zbledele.

Za zdravljenje grla

Olupite dva zrela ananasa, nato ju temeljito umijte, narežite na koščke in jih zmeljite v sekljalniku. Sok razdelite na tretjine in ga uživajte trikrat na dan. Prijetno vlaži grlo in s tem lajša bolečine v njem.

Previdnost ne bo odveč

Ljudje, ki imajo občutljiv želodec ali težave s protinom, morajo ananas uživati previdno, saj vsebuje veliko kisline. Prav tako ananas ni najbolj priporočljiv za nosečnice in diabetike. Ti naj se pred sladkanjem z njim posvetujejo z zdravnikom.
 

 

Deli s prijatelji