ZA LEPO KOŽO

Akne: strah in trepet najstnikov

Objavljeno 26. avgust 2011 17.02 | Posodobljeno 27. avgust 2011 09.00 | Piše: M. F.

Roke, mobilni telefon in lase držite od obraza stran

Na prvem mestu je higiena

Z aknami se sooča 80 odstotkov najstnikov in približno pet odstotkov odraslih. Njihov nastanek je gensko pogojen, predvsem za tiste, ki se pojavijo v najstniške obdobju pa velja, da je zanje krivo tudi porušeno hormonsko ravnovesje in povečano delovanje žlez znojnic. Čeprav je nekoč veljalo, da se ob uživanju določene vrste hrane akne še bolj pojavljajo, raziskave tega vpliva niso dokončno potrdile.

Bolje preprečiti

Ker je aknasta koža moteča in vpliva na samozavest mladostnikov, je pri tej težavi ključna preventiva. Na prvo mesto sodi temeljita higiena, ki naj se začne ob prvih spremembah na koži, torej v že v zgodnji puberteti. Obvezno bo postalo umivanje z nežnim čistilnim gelom in s toplo vodo. Dermatologi svetujejo, da je obraz po negi treba dobro osušiti z bombažno krpo ali s papirnato brisačo. Odstraniti je namreč treba vso odvečno vlago.
Roke naj bodo čim dlje od kože obraza. Dotikanje obraza z rokami in nanašanje šminke s prsti je strogo prepovedano.

Mobilnika ne pritiskajte na obraz

Da se na mobilniku nahaja veliko bakterij, že veste. Priporočljivo ga je redno čistiti, med pogovori pa naj ne bo pritisnjen na obraz.

Lasje mastijo čelo

Skrivnostne pričeske, pri katerih lasje padajo na obraz, so sicer prikupne, ne koristijo pa koži, saj lasje mastijo kožo in spodbujajo izločanje loja.

Če se vseeno pojavijo?

Aken in mozoljev se ne iztiska. Stanje se s tem zgolj poslabša, saj se okužba prenese na druge dele obraza, hkrati pa lahko nastanejo na obrazu trajne brazgotine.

Čistilni čaji in sadni sokovi

Čim pogosteje posezite po korenčkovem ali jabolčnem soku ter čajih iz ognjiča, koruznih laskov, lipe ali gloga.

Parna kopel iz kamilic

Nekaj žličk posušenih kamilic prelijete z enim litrom vrele vode. Pustite, da se najbolj vroča para razpuhti, in šele nato se z obrazom sklonite nad paro. Za kožo na vratu so zlasti primerni topli obkladki iz izvlečkov kamilice, ki spodbuja prekrvavljenost in čisti pore.


Zdravilne obloge

Na obraz ali druga prizadeta mesta polagajte obloge iz naribanega korenčka ali prepojene z nekaj kapljicami jabolčnega kisa.

Domači čistilni tonik

V pol litra prekuhane vode kanite dve kapljici ali šest kapljic eteričnega olja ter s pripravkom vsako jutro in večer umijte obraz.

Pomagajte si s pudri

Akne pri mladih so pogosto posledica psihičnih težave. Terapijo proti aknam je zato priporočljivo kombinirati z dermokozmetičnimi pudri za mastno kožo. S tem bodo akne manj vidne, najstnice pa bolj zadovoljne s svojim videzom.

Vendar pozor

Vsi omenjeni ukrepi so primerni za zdravljenje blažjih oblik aken. Če je težava hujša, bo potreben obisk dermatologa, ki bo svetoval in predpisal primerno zdravljenje. Zdravljenje hujših oblik aken z blago terapijo namreč stanje le še poslabša.

Deli s prijatelji