ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

12 navad zelo zdravih ljudi

Objavljeno 19. april 2017 16.45 | Posodobljeno 19. april 2017 16.45 | Piše: Natalija Mljač

Pred tedni je v Ljubljeni potekal 6. mednarodni simpozij o zdravem življenjskem slogu, na katerem so tudi letos gostili številne vrhunske mednarodno uveljavljene strokovnjake z različnih področij, zlasti medicine. Še posebno zanimivo je bilo predavanje o 12. navadah zelo zdravih ljudi, ki jih je predstavil prof. Kerry Olsen z ameriške klinike Mayo.

Prof. Kerry Olsen: »Edinstvenost programa je v moči rezultatov usvojenih navad.« Foto Jure Frelih

Simpozij, na katerem vsako leto predavajo ugledni gostje iz Slovenije in tujine, je del projekta 24alife, ki ga izvaja Razvojni center IKTS Žalec, soorganizator dogodka pa je Zdravniška zbornica Slovenije. Letošnji simpozij z naslovom Enak pristop ne ustreza vsem oziroma kako oblikovati najbolj učinkovit program promocije zdravja na delovnem mestu je izvrstna iztočnica za uvedbo sprememb oziroma novosti za izboljšanje zdravja tako v podjetjih kot zasebno, saj, kot pravijo organizatorji, zdrav posameznik, tudi znotraj delovnega okolja, postaja vse pomembnejši cilj podjetij in organizacij. Dodajajo še, da so programi promocije zdravja na delovnem mestu zapovedan del delovanja vsake organizacije, vendar je vprašanje, ali so res tako učinkoviti, kot si želimo.

Na letošnjem simpoziju smo spoznali konkretne rešitve za promocijo zdravja na delovnem mestu in primere najuspešnejših programov. Predavatelji s področja medicine, psihologije, športa in upravljanja človeških virov so predstavili nove ideje in metode za doseganje zdravega načina življenja. Čeprav bi pričakovali, da je poudarek takšnega dogodka namenjen pomenu telesne dejavnosti (škodljivost sedečega načina življenja, pomen dobrega delovanja srca in ožilja), je kar nekaj predavateljev opozorilo še na druge mozaične kamenčke, ki vplivajo na zdravje bolj, kot si predstavljamo (govorili so o sreči, depresiji, osamljenosti, motivaciji, stresu, izgorelosti …).

Uvedite dobre navade

Zbrane je zelo pritegnilo predavanje prof. Kerryja Olsena, dr. med., s klinike Mayo z naslovom Drugačen pogled: 12 navad zelo zdravih ljudi. Programi promocije zdravja se večinoma osredotočajo na telesno vadbo, prehrano in zmanjševanje stresa, vendar, pravi profesor, so za doseganje resnično dobrega počutja doma in na delovnem mestu enako pomembni tudi drugi dejavniki. Program z 12 navadami za bolj zdravo in srečno življenje, ki so ga oblikovali strokovnjaki klinike Mayo pod vodstvom prof. Olsena, ponuja nov pogled na programe promocije zdravja, saj lahko v njem vsak najde kaj koristnega zase. Najbolje ga je uporabiti za razširitev že obstoječih aktivnosti. Program so razvili na osnovi rezultatov raziskave, s katero so ugotavljali, kaj ljudem pomaga pri ohranjanju in izboljševanju zdravja; odkrili so, da so vsem skupne določene navade.

Na prvem mestu dvanajsterice je telesna aktivnost (če že ne zmorete 20-minutnega sprehoda na dan, za začetek poskusite npr. prehoditi vsaj za eno nadstropje stopnic), sledijo: odpuščanje (tudi ko ste razočarani nad sabo, si poskušajte odpustiti, potem pa nadaljujte pri drugih in odpustite še njim; za odpuščanje se je treba odločiti in ga vključiti v svoj vsakdan), velikost obroka (razpolovite količino zaužitih slaščic, poskusite se navaditi, da jeste počasi, in se ustavite, ko imate dovolj), preventivni zdravniški pregledi (pri nas imamo redne preglede, določene z zakonodajo – v šoli, na delovnem mestu …, sicer pa je prav, da tudi sami občasno obiščemo zdravnika in preverimo krvni tlak, krvni sladkor in holesterol), zadosten spanec (večina potrebuje 6–8 ur kakovostnega spanja; preden ležete k počitku, se sprostite in poskrbite, da vas ne bo nič motilo), poskusite kaj novega (nove aktivnosti, izzivi, ideje – dovolite si biti navdušeni in razgibajte svoje nevrone; izobraževanje je vedno dobra možganska telovadba in nam pomaga obdržati kognitivno vitalnost ter bistre misli), moč in razteznost (pomembna je vsakodnevna pravilna izvedba ustreznih vaj – najdete jih tudi na portalu 24alife), smeh (sprošča telesno napetost, ima pozitiven učinek na krvožilni sistem in nam pomaga okrepiti odpornost), prijatelji in družina (ob kakovostni družbeni opori se lažje soočamo s stresom in imamo manj negativnih občutkov, kot je osamljenost, bližnji pa nas lahko spodbudijo, da usvojimo katero zdravo navado), prepoznajte odvisnost (ne gre le za alkohol in cigarete, odvisnost je vsako vedenje, ki preseže meje zmernosti; potrudite se jih prepoznati in jih omejiti), umirite se (sodoben življenjski slog je prežet s stresom, zasloni, pametnimi napravami … zakaj jih ne bi za trenutek odložili in se osredotočili le nase?) in hvaležnost (eno od najbolj pozitivnih občutij, pomaga nam, da se spomnimo dobrih stvari v življenju; sproži več pozitivnih misli, s tem pa zmanjša število negativnih).


 

 

Deli s prijatelji