POSPEŠITE

11 poti do hitrejše presnove

Objavljeno 13. avgust 2014 12.15 | Posodobljeno 13. avgust 2014 12.15 | Piše: M. F.

Voda pred obroki, skromna malica, kava, zeleni čaj in organska hrana pripomorejo k boljšemu metabolizmu.

Menite, da je vaša presnova upočasnjena? Da bi telo učinkoviteje porabljalo kalorije, ni potrebna zgolj vadba, ampak tudi optimalen metabolizem, za to pa je dovolj zgolj nekaj sprememb v vsakodnevni rutini.

Pred obrokom pite vodo

V eni od ameriških raziskav so sodelujoči, ki so pred obrokom popili dva kozarca vode, v treh mesecih izgubili sedem kilogramov. Ne samo zato, ker voda zavira apetit, temveč tudi zato, ker je s tem boljša tudi presnova.

V gosti sok dodajte beljakovine iz sirotke

Ko v sesekljalnik namečete sadje, led in druge sestavine, dodajte še nekaj žličk sirotke v prahu. Beljakovine iz sirotke pospešujejo zgorevanje kalorij, pomagajo telesu pri gradnji mišic in ohranjajo občutek sitosti. Vse vrste beljakovin pozitivno vplivajo na presnovo, saj imajo termogenetičen učinek in spodbujajo telo, da proizvede več toplote in s tem porablja energijo.

Pijte kavo

Kofein vpliva na centralno živčevje in s tem pospešuje tudi metabolizem. Poleg tega vsebuje antioksidante, zato je kava v zmerni količini zdrava ter po vadbi pomaga pri obnovi energije v mišicah.

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je poln antioksidantov, ki se imenujejo katehini. Ena od raziskav je pokazala, da je s pitjem zelenega čaja ob redni vadbi mogoče v treh mesecih zmanjšati količino maščob na trebuhu, saj ta napitek pospešuje presnovo maščob.

Jogurt za malico

Probiotiki, v jogurtu prisotne zdrave bakterije, pospešujejo presnovo in tako pomagajo pri hujšanju. V eni od ameriških raziskav so moški in ženske bili na 12-tedenski dieti, pri kateri jih je polovica uživala probiotike, druga polovica pa ne. Ženske, ki so jih vključile v svojo prehrano, so izgubile več kilogramov kot tiste, ki jih niso, na moške pa žal niso delovali.

Imejte odmor za smeh

Med delom si privoščite odmor in kakšno dobro šalo. S smehom se količina energije v telesu poveča za 10 do 20 odstotkov, pospeši pa se tudi utrip srca. V 15 minutah smeha telo porabi 10 do 40 kalorij.

Jejte pekočo hrano

Pekoče paprike vsebujejo kapsaicin. Ta ima termogenetičen učinek in spodbudi telo, da porabi 90 odstotkov kalorij takoj po jedi.

Privoščite si manjši obrok

Če vas popoldne popade lahkota, ne čakajte večerje, ampak si privoščite skromnejši obrok in z njim pospešite presnovo. Naj vsebuje beljakovine in sestavljene ogljikove hidrate. Grški jogurt z borovnicami ali jabolka s kikirikijevim maslom je dobra izbira.

Morski plodovi v solati

Solate so koristne in zdrave, saj dajejo telesu vlaknine in številne hranljive snovi, samo en dodatek, denimo losos, pa bo pospešil še vašo presnovo. Poleg tega boste dobili še maščobne kisline omega 3. Te zmanjšujejo količino encimov, ki pospešujejo kopičenje maščob v telesu.

Vstanite, ko zazvoni telefon

Če stojite eno uro, porabite 129 kalorij, zato med telefonskimi pogovori ne sedite, temveč stojte. Naj vam to postane navada, ki vam bo pomagala do vitkejše postave in hitrejše presnove.

Jejte organske izdelke

Vedno kupujte organsko hrano. Pesticidi namreč upočasnjujejo presnovo in s tem pospešujejo rejenje. Držite se naravne, lokalne hrane, ki je ključ do zdravja in dobre presnove.

Deli s prijatelji