BODITE POZORNI

Znate pravilno kupovati sadje in zelenjavo?

Objavljeno 04. julij 2014 11.00 | Posodobljeno 04. julij 2014 11.00 | Piše: M. F.

Ni pomemben zgolj videz, ampak tudi vonj, teža in mehkoba plodov.

Če menite, da barva plodov zavaja, jih vzemite v roke in povohajte.

Številni so pri nakupovanju darov narave površni. Največkrat izberejo sadeže, ki so na videz lepi in zdravi, ter pri tem upajo, da jih bodo razveselili s pravim okusom. A naj vas videz ne zavede. Ko se sprehajate med stojnicami na tržnici ali domačo shrambo bogatite v trgovini, vključite tudi druga čutila.

Bodite pozorni na barvo

Za nekatere sadeže, denimo za jabolka in banane, je najboljši znak zrelosti njihova barva. S spreminjanjem kislosti sadja se zeleni pigment razgrajuje in dobiva svetlejše barve. Tudi jagodičevje modro-rdečih barv z zrelostjo dobiva močnejše odtenke. Intenzivna barva je torej prvi kazalec zrelosti banan, jagodičevja, češenj, paradižnika in jabolk.

Povohajte plod

Če menite, da barva zavaja, plod primite v roke in ga povohajte. Med zorenjem se sproščajo kemikalije, ki dajejo sadju in zelenjavi intenzivnejši vonj. Povohajte sadež na nasprotni strani od peclja in izbirajte le tiste z intenzivno aromo.

Vključite dotik

Blagi stisk sadja je še en dober način za preverjanje zrelosti. Če je plod pretrd, najbrž še ni dovolj zrel. To je odličen preizkus zrelosti marelic, breskev, nektarin, hrušk, kivija, avokada in manga.

Preverite težo

Še en znak zrelosti sadja ali zelenjave je teža pridelka. Če menite, da v roki držite za svojo velikost neobičajno težko grenivko ali paradižnik, plod najbrž ni zrel.

In če se ponesreči

Če se vam kljub temu pripeti, da domov prinesete nezrelo sadje ali zelenjavo, ju položite v papirnato vrečko ter počakajte dan ali dva. Zvijača je zlasti učinkovita pri hruškah, kiviju in avokadu. Za spodbujanje procesa v vrečko dodajte jabolko ali banano. Oboje namreč sprošča etilen, ki pospešuje zorenje plodov v bližini.

Deli s prijatelji