PRAVI DOM

Življenje brez predpražnika je prašno

Objavljeno 10. julij 2011 18.47 | Posodobljeno 10. julij 2011 19.08 | Piše: M. F.

Če ste brez njega, prinesete domov 18 kilogramov prahu in umazanije

Predpražnik veliko pove o domu, v katerega vstopamo
Običajno je prva stvar, ki nas ob obisku pozdravi. Predpražnik, ob katerega si pridno obrišemo čevlje, naj bi bil pred vsakimi vrati. Vendar doma ne ščiti le pred umazanijo, veliko pove tudi o njegovem lastniku: je tradicionalist ali modni navdušenec? Ima smisel za humor ali sodi med resnejše in bolj umirjene. Ponudba barv, vzorcev in materialov je pestra in zagotovo si lahko vsak izbere takšnega, ki obiskovalcu že ob pritisku na zvonec pove, kaj ga čaka za vrati. Ga še nimate? Skrajni čas je, da si ga omislite, saj boste sicer na leto v svoj dom prinesli kar 18 kilogramov prahu in umazanije!

Predpražnik mora biti dovolj širok, da je na njem mogoče temeljito očistiti čevlje, a ne daljši od širine vrat. Najboljši so gumijasti, ekološko ozaveščeni lahko posežejo po tistih, izdelanih iz odpadnih avtomobilskih pnevmatik. Dobra stran takšnih je enostavno čiščenje. Predpražnik je namreč pravo leglo bakterij in gliv. Kar 96 odstotkov površine podplatov je prekrito z njimi, zato je obutev boljše pustiti pred vrati. Prav zato je predpražnike priporočljivo vsaj nekajkrat na mesec dobro pretresti in dezinficirati s posebnim dezinfekcijskim sredstvom, ki uniči mikrobe.

Tisti iz ličkanja, slame ali drugih naravnih materialov so sicer lepi na pogled, vendar je njihovo vzdrževanje nekoliko zahtevnejše: najlažje je umazanijo z njih odstraniti s sesalnikom ali močnim curkom vode. Pazite pa, da se po pranju temeljito posušijo. Predpražniki iz naravnih materialov se tudi hitreje obrabijo in jih je treba takoj, ko se njihova vlakna uničijo, zamenjati.

Pred nakupom preverite tudi, ali predpražnik na tleh ne drsi, sicer boste ob vlažnem vremenu vi (ali vaši obiskovalci) lahko tudi padli. Če že imate takšnega, ki drsi, ga na tla pritrdite z močnim, dvostranskim lepilnim trakom.
Deli s prijatelji