PISANE RADOSTI

Zimsko cvetje za srečnejši dom

Objavljeno 12. februar 2013 10.00 | Posodobljeno 12. februar 2013 10.00 | Piše: M. F.

Kalanhoja je nezahtevna in hvaležna, ciklama in orhideja pa vas bosta z razkošnimi cvetovi razvajali vso zimo.

Sobne rastline potrebujejo le malce nege in ljubezni, v zameno pa vas bodo razveseljevale s cvetovi čudovitih barv ter v sive dni prinesle obilje pisane vedrine. Poglejte, katere so kot nalašč za zimsko radost.

Kalanhoja

Lončnica, ki cveti vso zimo in ne potrebuje veliko vode, Dovolj je, da je njen substrat zgolj vlažen. Zanjo velja pravilo, da ji ne smete rositi listov in cvetov. Zahteva veliko svetlobe, najbolj pa ji prija temperatura do 15 stopinj Celzija.

Božična zvezda ima raje mrak

Ta cvetlica velja za simbol božično-novoletnih praznikov. Da bi vaša cvetela tudi drugo leto, zahteva le malce več pozornosti. Ko v marcu popolnoma odcveti in ji začno odpadati listi, vse njene vejice porežite z ostrimi škarjami na višino 10 centimetrov. Postavite jo v hladnejši prostor (od 10 do 15 stopinj Celzija), umaknite jo s sonca in prenehajte zalivati. V začetku maja jo presadite v novo zemljo in v lonček večjega obsega. Na dno položite drenažo. Zmerno jo zalivajte do junija, nato pa celo leto obilneje. Enkrat tedensko jo pognojite s tekočim mineralnim gnojilom. Od oktobra naj bo v popolni temi. Oblikovala bo rdeče 'cvetove', dejansko so to obarvani listi.

Božični kaktus

Več pozornosti mu namenite takoj, ko mu odpade zadnji cvet. Šest tednov po tem rastlino minimalno zalivajte. V maju lonček odnesite na prosto in ponovno začnite zalivanje in hranjenje. Maj je tudi čas za razmnoževanje božičnega kaktusa. Obrežite vršičke, tako da imajo vsaj štiri lističe. V substrat zasadite delček rastline, en listič naj bo v zemlji. Dokler ne razvije korenine, ga ne zalivajte, ampak samo vlažite, nato pa skrbite za vlažnost zemlje z zalivanjem, a le toliko, da se ta popolnoma ne posuši.

Ciklama ne mara sonca

Ciklama cveti vso zimo, raje pa ima zasenčeno mesto in temperaturo od 13 do 15 stopinj Celzija, ponoči še nižjo. Ne zalivajte je neposredno v zemljo, ampak ji postano vodo dodajajte le v podstavek. Med cvetenjem štirikrat na teden, če je vaša rastlina bujna in ima veliko cvetov, pa vsak dan. Ko se najbolj bohoti s cvetovi, ji vsakih 15 dni dodajajte tekoče gnojilo. Če se ji listi obarvajo rumeno, jo prestavite na bolj senčno mesto.

Zapeljiva orhideja

Nekoč je veljala za drago tropsko cvetlico, dandanes krasi že mnoga okna. Do marca se najbolje počuti na južnih okenskih policah. Sicer je orhideja občutljiva za neposredno svetlobo, zato naj ne bo izpostavljena sončnim žarkom. Redno ji rosite liste, najprimernejša za to je deževnica. Pri zalivanju lonček potopite v vodo, da se substrat prepoji, nato pa ga dvignite in počakajte, da vsa odvečna tekočina odteče. Korenine orhideje namreč nikoli ne smejo stati v vodi.

Deli s prijatelji