ZDRAVILNO

Zdravi otroke in njihov nemir

Objavljeno 08. avgust 2011 22.32 | Posodobljeno 12. avgust 2011 22.45 | Piše: Z. Z.

Odlično zdravilo za današnje stresne čase

Baldrijanov čaj si privoščite pred spanjem

Že iz ljudskih imen lahko sklepamo, čemu vse je namenjen. Rastlina, ki rada raste po vlažnih jarkih, na robovih travnikov ali gozdov, se razlikuje po višini in celo po barvi cvetov. Na suhih rastiščih je precej nižja kot takrat, ko ima vlage v izobilju in lahko zraste tudi do dva metra visoko. Steblo, ki raste iz kratke korenike, je votlo in razbrazdano. Listi so pernato deljeni in so nasprotno ležeči. Cvetovi so v kobulu in rožnati, najdemo pa tudi rastline z rdečimi ali celo belimi cvetovi.

Lahko ga gojimo

Rastline, ki uspevajo na suhi zemlji, so bolj zdravilne kakor tiste, ki rastejo v vlagi. Baldrijan se dobro obnese tudi kot gojena rastlina. Pri gojenju rastline in tudi pri sušenju korenin moramo biti previdni in jih zaščititi pred mačkami. Vonj baldrijana muce spravi v nekakšno vzneseno stanje in se potem ob glasnem mijavkanju rade valjajo po naših skrbno izkopanih ali gojenih rastlinah. Za zdravljenje se uporabljajo predvsem jeseni izkopane korenine, v ljudskem zdravilstvu pa se uporabljajo tudi drugi deli. Sveže izkopana korenika je skoraj brez vonja, značilen vonj pa dobi, ko je suha. Korenina vsebuje eterična olja in precej drugih snovi, ki pa še niso v celoti raziskane. Pomirjevalne učinke baldrijana pripisujejo izovalerianski kislini. Za zdravljenje se uporabljajo korenine, izvlečki in tinktura.

Vsestansko zdravilen

Baldrijanove kapljice in korenika, zaužita v čaju, so že stoletja priznane kot zdravilni pripomočki, ki blažijo živčno razrvanost, zdravijo nespečnost in pomagajo pri duševni izčrpanosti. Žene in dekleta ga že dolgo uporabljajo za zdravljenje histerije, migrene, zdravi pretirano razburjenost, blaži pa tudi težave, ki se pojavijo v meni. Z rastlino lahko zdravimo tudi otroke in njihov nemir, ki je lahko posledica presnovnih motenj v želodcu in prebavilih, vključno z bruhanjem zaradi nemira ali premočnih vetrov. Eterična olja iz rastline pa vplivajo na živčevje in prek njega na srce in krvni obtok. Tudi pri splošni telesni oslabelosti si lahko pomagamo z uživanjem baldrijanovih pripravkov.

Zdravi tudi nespečnost

Kadar se zaradi splošne živčne ali drugačne izčrpanosti pojavijo dolgotrajne nespečnosti, si pomagamo z baldrijanom, ki mu dodamo še hmeljeve storžke. Začetno količino stopnjujemo in po nekaj dnevih se nam bo spanec povrnil. Po dveh do treh tednih pa prenehamo za kratek čas in po nekajdnevnem odmoru nadaljujemo, če je treba.

Ob uživanju imejte mero

Čaj pripravljamo z vročim prelivom ali pa če narezane korenine namakamo v mrzli vodi osem ur, jo nato odcedimo in malo segrejemo ter pijemo po požirkih. Najbolje je, da si čaj privoščimo pred spanjem. Tinkturo uživamo po kapljicah, in to trikrat na dan po 20 kapljic, ki jih damo na sladkorno kocko ali jih razredčimo z vodo in popijemo. Dolgotrajno uživanje baldrijana in njegovih pripravkov nas lahko privede do nekakšne zasvojenosti, ki pa ima lahko za posledico srčne težave in celo delne ohromitve. Spet smo se dokopali do ugotovitve, da je prav vsaka zdravilna snov ob pretiravanju škodljiva.

Uporabne tudi korenine

Ljudsko zdravilstvo priporoča tudi uživanje v prah zmlete korenine, in to trikrat na dan za noževo konico. Če pa takšen prah prevremo v vinu in ga popijemo, nas bo nehalo napenjati, lažje bomo odvajali vodo, pospešuje celo mesečno perilo. Celo rastlino, s korenino in z listjem, zmlejemo in si jo kot obkladek položimo na čelo pri glavobolu.

Odličen za današnje stresne čase

Vraže pravijo, da nas korenina, obešena doma, varuje pred strelami, všita v vzglavnik pa nas uspava. Dekleta in žene, ki nosijo na obleki vejico baldrijana, bodo dosegle, da jim bodo moški sledili. V bližino dveh prepirljivcev položimo vejico baldrijana in prepir se bo polegel. Skratka, kakor koli obračamo: baldrijan pomirja, in to je v živčnih časih še kako pomemben podatek, a ne?

Deli s prijatelji