PRIMERNA NEGA

Za lep modrček hladna voda brez mehčalca

Objavljeno 19. julij 2014 09.00 | Posodobljeno 19. julij 2014 09.00 | Piše: M. F.

Modrčke vedno perite z oblekami podobne teže in v hladni vodi.

Če jih boste primerno vzdrževali, bodo lepi dlje.

Da bi vaši modrčki kar najdlje ostali lepi in pravilne oblike, jih je najbolje prati ročno. V pralnem stroju se namreč spremeni oblika košaric. Perite jih v hladni vodi z blagim detergentom. Ne uporabljajte sredstev za pranje volne in mehčalca. Ti namreč uničujejo elastičnost tkanin.

Tako bo najbolje

Modrčke potopite v hladno vodo, dodajte detergent in počakajte pol ure. Nato jih narahlo zdrgnite, splaknite z mlačno vodo, zavijte v brisačo ter z njo iz njih iztisnite odvečno tekočino. Preden jih obesite na sušilno vrv ali še bolje, položite na ravno površino, košarice poravnajte z rokami, da med sušenjem ne bi izgubile oblike. Ne sušite jih v sušilnem stroju, saj jih ta, predvsem tiste, z visokim deležem elastina, poškoduje.

Zlasti je ročno pranje priporočljivo za svilene modrčke. Tiste z visokim deležem umetnih vlaken lahko perete tudi v pralnem stroju.

V pralnem stroju

Modrčke zapnite, da se ne bi zatikali ob drugo perilo. Nato jih položite v zaščitno vrečko za pranje perila.

Perite jih pri nizkih temperaturah na programu za občutljivo perilo. Pazite tudi, s kakšnimi oblačili jih položite v pralni stroj. Naj bo to približno enake teže: torej majice s kratkimi rokavi, nogavice in podobno. Ne perite pa jih skupaj s težjim perilom, kot so, denimo, brisače.

Pazite na barve

Seveda jih perite skupaj z oblačili enake barve. To še posebej velja za modrčke z visokim deležem sintetičnih vlaken, ki zlahka vpijajo barve z drugih tkanin.

Kako ohraniti prvotno obliko košarice

Čeprav s tem prihranite prostor, pregibanje modrčkov in polaganje ene košarice v drugo ni priporočljivo. Tako boste skrajšali rok uporabnosti spodnjega perila. Raje modrčke raztegnite ter položite košarice enega v košarice drugega. Tako jih pospravite tudi, kadar jih pakirate v kovčke, saj bodo le tako ohranili prvotno obliko.

Deli s prijatelji