POZABITE NA KRPE IN METLE

Za alergije kriva (tudi) pretirana čistoča

Objavljeno 18. avgust 2011 09.00 | Posodobljeno 18. avgust 2011 09.00 | Piše: M. F.

Čistoča je pol zdravja, druga polovica pa je nečistoča

Nikar ne pretiravajte z metlami in sesalci

Alergije so bile nekoč dokaj redka zdravstvena težava, danes pa se z njimi ubada vse več posameznikov. Pojavljajo se v različnih življenjskih obdobjih, najnevarnejše pa so za otroke. Znanstveniki opozarjajo, da je za različne snovi preobčutljiv že vsak četrti otrok. Krivdo za takšno stanje prepisujejo spremenjenemu načinu življenja, prehranjevanja, prepogostemu zdravljenju z antibiotiki, pa tudi pretiravanju s higieno.

Malce umazanije ne škodi

»Čistoča je pol zdravja, druga polovica pa je nečistoča!« Star pregovor, ki zelo drži! Nekdanje generacije so bile pogosto v stiku z umazanijo in številnimi mikroorganizmi, zato je bil njihov imunski sistem močnejši. Strokovnjaki so mnenja, da življenje v preveč čistem okolju zmanjšuje prisotnost mikroorganizmov, ki pozitivno učinkujejo na posameznikovo odpornost. Neizpostavljenost bakterijam in virusom lahko vodi v pojav različnih alergij, tudi v nastanek astme.

Bolj izpostavljeni so odpornejši

Tisti, ki že od malih nog prihajajo v stik z bakterijami in drugimi mikroorganizmi, razvijejo učinkovitejši imunski sistem in so zato mnogo odpornejši proti okužbam, alergijam in astmam. Z oslabljenim imunskim sistemom se telo težko bori celo s sicer nenevarnimi snovmi, kot sta denimo hišni prah ali cvetni pelod.

Odzovejo se tudi mikrobi

Da je pretiravanje s higieno dvorezen meč, dokazuje še nekaj: sicer neškodljivi mikroorganizmi pod vplivom čistil in kemikaliji mutirajo, postajajo vse odpornejši in s tem tudi nevarnejši! Seveda ne spodbujamo nehigiene, razmislite pa o tem, ali morda ne kihate pogosto prav zato, ker se vaš dom pretirano sveti?

Deli s prijatelji