VRT POLETI

Vodo obdržimo v tleh

Objavljeno 19. julij 2011 22.47 | Posodobljeno 19. julij 2011 22.47 | Piše: Magda Ažbe

Kdaj pomanjkanje vode vrtnine najbolj prizadene

Zalivanje vrtnin z razpršilcem, kakršni se uporabljajo za trato, je smiselno zjutraj, ko so rastline hladne, ni pa priporočljivo za zalivanje plodovk

Krajša in daljša sušna obdobja so postala del našega vsakdanjika. S pomanjkanjem vode v vrtnih tleh se lahko srečujemo že spomladi, ne šele poleti. Občutljivost rastlin ni enaka v vseh rastnih obdobjih, poleg tega se ob enaki količini padavin pomanjkanje vode v lahkih tleh pojavi hitreje kot v srednje težkih. Suše ne moremo preprečiti, vendar lahko izboljšamo tla, da so sposobna zadržati čim več vode, ali preprečimo pretirano izhlapevanje iz njih. Z obilnejšim zalivanjem vrta pa premostimo pomanjkanje v obdobjih, ko bi suša močneje ogrozila pridelek.

Kdaj pomanjkanje vode vrtnine najbolj prizadene

Ker ima večina vrtnin najraje enakomerno vlažno prst, je dobrodošla redna oskrba gredic z vodo. Vsaka vrtnina ima kritično rastno obdobje, ko je njena občutljivost za sušo večja. Plodovke (kumare, paradižnik, paprika, jajčevec in bučke) potrebujejo dovolj talne vlage v prvem mesecu po sajenju, med cvetenjem in nastavljanjem plodov. Suša v prvih tednih po nastanku teh povzroči, da v njih primanjkuje kalcija. Ob večjem pomanjkanju se na plodovih paprike in paradižnika na spodnji strani pojavijo temne, gnilobi podobne pege. To je fiziološka bolezen, ki se imenuje gniloba na muhi ploda. Pogosto so najbolj ogroženi prav prvi plodovi, ki jih pričakujemo z največjim veseljem.

Več preberite na povezavi tukaj.

Deli s prijatelji