KORISTNA

Strigalica s kleščami prinaša srečo

Objavljeno 22. avgust 2011 20.41 | Posodobljeno 26. avgust 2011 13.00 | Piše: A. K.

Da so strigalice nevarne, ne verjame nihče več, da so v resnici koristne, pa najbrž tudi malokdo

Štriglavka ni nevarna, ampak nadvse koristna

V resnici ta mala žuželka rahlo strašljivega videza opravlja pomembno vlogo čistilca malih škodljivcev z listja.

Trganje odvečnega listja pri grozdju

Oni dan smo v goricah mojih staršev trgali listje okoli grozdja. To je eno bolj zamudnih in enoličnih vinogradniških opravil, ki pa se pri pridelku bogato obrestuje. S tem ko potrgamo odvečno listje, namreč grozdje, ki v zadnjem mesecu ali dveh pred trgatvijo pospešeno nabira sladkor, izpostavimo soncu in zraku. Tako bo lahko bolj dozorelo, hkrati pa bo manj gnilo.

Delu so se navdušeno pridružili tudi najmlajši in dedek je vnukinjo z največjim veseljem podučil, kako se reči streže. A takoj ko so drobni prsti obrnili kakšen grozd, je izza kipeče napetih jagod v brezglavem begu pokukalo nekaj strigalic. Deklič se je ustrašil, češ mi bo zlezla v uho. Saj se spomnite teh starih vraž, da strigalice luknjajo bobniče? A je dedek malo navihanko brž potolažil, da ji drobna žuželka ne bo storila nič žalega. Nasprotno, dober centimeter dolga rjava živalca z grozečimi škarjicami na zadku je celo nadvse koristna.

»Veš, štriglavka (strigalica, op. a.) leze med grozdnimi jagodami in išče drobne mušice in uši, ki so njena poslastica. Tako očisti grozdje, ki bi sicer lahko zbolelo,« je pojasnil dedek.

Vraže niso resnične

A to z ušesi ni edina vraža, ki se je napletla okoli strigalic. Njega dni so tudi rekli, da s kleščami prinesejo srečo v hišo. Kakor koli, dejstvo je, da so na vrtu koristne, ker se hranijo z listnimi ušmi in drugimi drobnimi žuželkami ter njihovimi jajčeci in ličinkami. A poleg tega imajo rade tudi cvetove okrasnih rastlin in listje, kar je seveda nezaželeno, vendar je treba priznati, da večje škode običajno ne naredijo.

Ker pa so strigalice nočne živali, ki se podnevi skrijejo v senco, najraje pod kamne, v špranje, pod listje ali, kot smo videli zgoraj, tudi med grozdne jagode, jih lahko na račun tega prelisičimo. Ob gredi jim nastavimo posodo, ki jo napolnimo s kamni, slamo ali suho travo, in ta jim bo dnevno skrivališče. Potem jih preprosto prenesemo tja, kjer jih potrebujemo, da opravijo svoje koristno delo.

 

Strigalice so razširjene po vsem svetu, v Sloveniji je najbolj znana navadna strigalica. Med žuželkami velja za izjemo, saj skrbi za zarod. Pozimi izleže nekaj deset jajčec, ki jih varuje, z njimi pa ostane še potem, ko nastanejo ličinke, dokler se ne začnejo same prehranjevati.
Deli s prijatelji