SMRTONOSNO

Sršenji pik boli, čebelji lahko ubije

Objavljeno 15. avgust 2011 23.03 | Posodobljeno 16. avgust 2011 19.15 | Piše: Jana Vejnovič

Konj dobro prenese sršenji pik, čebelji pa so zanj lahko usodni.

Na ježo tudi z zdravilom za preprečevanje alergične reakcije
Ose, sršeni, čmrlji, čebele v hlevu so sicer lahko nemoteči sostanovalci tako za konje kot tudi za nas, če drug drugega pustimo pri miru. A zgodi se, da krilata bitja v njihovem svetu tako ali drugače zmotimo. Ko se počutijo ogrožene, ne zbežijo, ampak napadejo. Potem pa mi bežimo. Kaj pa konji?

Čebelji piki lahko usodni

Za konja je vsak pik ose, sršena ali čebele neprijeten, niso pa ti piki enako nevarni. Zanimivo, še najnedolžnejši je sršenov strup, konj pa se mora bati čebeljega strupa. Vemo, da je pri človeku prav nasprotno, zdravi običajno zlahka prenesemo čebelji pik, sršena pa se upravičeno bojimo.

Če je pikov, predvsem čebeljih, veliko, so lahko za konja tudi usodni. Čebelji strup tako zelo razredči kri, da prodre skozi steno žile in se razlije v podkožje. Posledica so ohromelost, otekline, oteženo dihanje ali pospešen srčni utrip.

Napadejo družno


Čebele razdraži vonj po konju, poleg tega se vznemirijo tudi zaradi tresenja tal v bližini njihovega doma, ki ga povzroči konjev kas ali galop. Čebele v obrambi družno napadejo bližajočo se temno gmoto in jo poskušajo pregnati s samomorilskimi piki. Nevaren je prvi pik, saj praviloma privabi druge, ki nevarnega vsiljivca preganjajo. To je obrambni mehanizem čebel. Priporočljivo je torej, da se na terenu čebelnjakom že na daleč ognemo.

Čebulo ali česen na rano

Sršenji in osji pik sta sicer zelo boleča, strup pa v primerjavi s čebeljim za konja še zdaleč ni tako nevaren. Čmrlji so med temi krilatimi lovci še najbolj miroljubni – pičijo le, če jih pomotoma potlačimo.

Če opazimo, da je konja pičila katera od omenjenih žuželk, želo izvlecimo s pinceto in ne s prsti, da ne bi stisnili strupnega mehurja in bi v kožo zašlo še več strupa. Oteklino hladimo z vodo, okisano vodo ali ilovico. Lahko pa tudi jahača doleti enaka usoda – na kraj pika položimo rezino čebule ali strok česna, srbenje pa preženemo s kapljico kisa. Čebulo ali česen položimo v ovlažen robec ali ruto ter povijemo boleče območje. Vedeti moramo, ali smo alergični na čebelje pike. V opremo za terensko ježo spada torej tudi primerno zdravilo za preprečevanje alergične reakcije.
Deli s prijatelji