TRIKI

Sladkor ali vodka za obstojnejši šopek

Objavljeno 07. marec 2013 10.00 | Posodobljeno 07. marec 2013 10.00 | Piše: M. F.

Aspirin, malce vodke ali belilo podaljšajo obstojnost cvetlic, najpomembnejša pa sta redna menjava vode in izpiranje stebel.

Cvetlice boste lahko občudovali dlje, če boste z njihovih stebel odstranili liste.

Nič hudega, če vam šopka od valentinovega ni uspelo obdržati. Prihajata osmi in 25. marec, ko boste najbrž dobili novega. Da bi mu podaljšali obstojnost, upoštevajte nasvete cvetličarjev, kako negovati rezano cvetje.

Poševno odrezana stebla

Stebla z ostrim nožem ali vrtnarskimi škarjami odrežite poševno. Postranski rez omogoča lažje vsrkavanje vode. Ne uporabljajte običajnih škarij ali topega noža, saj ti poškodujejo steblo in spodbudijo propadanje rož.

Kis in sladkor

Prav tako se bodo šopki ohranili dlje, če litru vode dodali dve žlici belega kisa in dve žlici sladkorja. Kis bo zaviral razvoj bakteriji, sladkor pa rastline dodatno nahranil.

Multivitamin ali jedilna soda

V vodo lahko dodate aspirin, nekaj kapljic belila ali vodke. Pomagajo tudi četrtina tabletke multivitamina, ščepec soli ali jedilne sode.

Redna menjava vode

Seveda ne gre pretiravati, odločite se zgolj za en način, najpomembnejša pa je redna menjava vode. Najmanj vsak drugi dan cvetlicam privoščite novo. Preden jo nalijete, se prepričajte, ali je sobne temperature, in operite stebla rastlin.

Cvetje brez listja se obdrži dlje

Čeprav so listi privlačni na pogled, kradejo energijo cvetovom. Odstranite jih z ostrimi škarjami ali s skalpelom čim bliže steblu. Zlasti pazite, da listi ne bodo ostali v vodi.

Lak za lase za daljše cvetenje

Cvetovi se bodo ohranili dlje, če jih boste s spodnje strani narahlo poškropili z lakom za lase. Z razdalje pol metra nanesite lak, ga posušite in uživajte v lepoti.

Deli s prijatelji