SETVENI KOLEDARČEK

Rdeča pesa

Objavljeno 18. julij 2011 23.01 | Posodobljeno 19. julij 2011 00.30 | Piše: Alenka Kociper
Ključne besede: pesa rdeča

Če rdečo peso zasejemo zdaj, bomo pridelek pobirali še v oktobru

Če peso zasejemo danes, bomo pridelek pobirali še oktobra
Čeprav smo mladi grah že zdavnaj pobrali, si lahko obetamo pridelek še oktobra, če ga posadimo danes, pravi čas pa je tudi za kitajsko zelje, ki bo teknilo kot jesenska solata.

Težka zima brez zelenjave


Številne gospodinje se že lahko pohvalijo z bogato ozimnico z domačega vrta, kamor spadajo marmelade, sokovi in najrazličnejša vložena zelenjava, od kislih kumar, fižola, paprike, paradižnika ... Zimo pa si težko predstavljamo brez rdeče pese, nepogrešljive solate mrzlih dni, ko je vrt pod globokim snegom. Zdaj je zadnji čas za sajenje te nezahtevne vrtnine, ki uspeva tako rekoč povsod, da le ima dovolj svetlobe in toplote, pridelek pa bomo pobirali še v oktobru. Čeprav jo najpogosteje pripravljamo kuhano v solati, je mogoče rdečo peso pripraviti še na številne druge, tudi nenavadne načine.

Poleti hladna pesa


Okusna predjed je pečena rdeča pesa, postrežena s skuto z zelišči. Namig: cele gomolje rdeče pese dobro umijte, zavijte v alufolijo in specite v pečici. Odlična, predvsem pa zdrava je tudi surova, naribana in zmešana v solato denimo z jabolki ali korenčkom ali prelita z jogurtom. V poletnih dneh tekne hladna pesna juha, za krepitev zdravja pa je priporočljivo piti sok rdeče pese, saj je cenjena kot zelenjava, ki krepi organizem in pospešuje izločanje žolča. Priporočajo jo kot preventivo proti prehladu in gripi, zlasti pa pomaga pri slabokrvnosti. Kot zdravilno rastlino so jo gojili že stari Grki in Rimljani, kot vrtnina pa se omenja prvič v 16. stoletju. Rdečo peso lahko hranimo tudi surovo. Gomolje, ki smo jim odrezali liste na približno dva centimetra, zasujemo s peskom in jih spravimo v kleti.
Deli s prijatelji