MANJ MAŠČOB

Prednosti in slabosti teflonskih ponev

Objavljeno 09. avgust 2011 10.03 | Posodobljeno 09. avgust 2011 10.03 | Piše: A. R. K.

Poškodovane zavrzite

Ob pravilni uporabi bodo uporabne dlje
Bralka je na Zvezo potrošnikov Slovenije naslovila nekaj vprašanj v zvezi s teflonskimi ponvami. Povzemamo nekaj koristnih nasvetov, kako ponve pravilno uporabljati, da vam bodo dolgo služile.

Velikost je pomembna

Na posodi poiščimo simbole, s katerimi proizvajalec jasno sporoča, ali je primerna za uporabo na plinu oziroma na steklokeramičnih kuhališčih z električnimi in indukcijskimi greli, ali jo lahko uporabljamo v pečici in pomivamo v pomivalnem v stroju. Za optimalen izkoristek energije je pomemben še premer posode, ki se mora čim bolj ujemati z dimenzijo kuhališča. Izjema so plinska kuhališča, pri katerih to ni pomembno, pri indukcijskem kuhališču pa je lahko premer posode manjši, ne sme pa biti večji.

Upoštevajte pravila

Posode ne smemo nikoli izpostaviti temperaturnemu šoku niti je prazne (brez olja oz. maščobe) postaviti na grelo ali pa nanjo, ko je še vroča, spustiti mrzle vode, ker se dno posode zvije. Stik take posode s kuhališčem bo slab, to pa pomeni izgubo energije, ugotavljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Za večino posode iz teflona velja, da so obloge občutljive na razenje, zato pazljivo izbirajmo pribor za kuhanje, ki naj ne bo kovinski. Primerni so les in vsi sintetični materiali, ki so obstojni na višji temperaturi in nimajo ostrih delov.

Posode s poškodovano oblogo zavrzimo

Če se teflonska obloga vendarle poškoduje, potem v njej ni priporočljivo pripravljati hrane. Bolje bo, če posodo zavržemo. Izpostavljanje previsoki temperaturi ne pomeni le, da bo hrana neuporabna, ampak bo uničena tudi posoda. Strokovnjaki opozarjajo, da se lahko začnejo pri zelo visoki temperaturi izločati snovi, ki lahko škodijo zdravju, zato priporočamo, da take posode ne uporabljamo več.

Nežno vzdržujte

Vzdrževanje teflonske posode zahteva tudi nežno pomivanje, brez drgnjenja in uporabe ostrih (žičnata gobica) ali agresivnih sredstev. Morebitne ostanke hrane naprej namočimo in z lahkoto jih bomo odstranili. Pomivanje v stroju je dovoljeno, saj se obloga v stroju ne poškoduje, se pa zaradi agresivnosti strojnih detergentov s časom zmanjša lesk zunanje površine. Če želimo imeti uporabno in lepo posodo, jo raje pomivajmo ročno z gobico in s sredstvom za ročno pomivanje.
Deli s prijatelji