LUČI

Pravila dobre razsvetljave

Objavljeno 22. februar 2013 10.00 | Posodobljeno 21. februar 2013 10.34 | Piše: M. F.

Preden si omislite nova svetlobna telesa, razmislite, kdo uporablja prostor in čemu je namenjen.

Izvirne svetilke, s pomočjo katerih se lahko kaj novega naučite

Pravilna osvetlitev prostorov zagotavlja kakovostno bivanje v času, ko v njih ni dovolj naravne svetlobe. Ta v stanovanju pusti močan vtis, omogoča opravljanje vsakodnevnih opravil, s pravo pa je mogoče prikriti manjše ali večje pomanjkljivosti doma. Že drobne spremembe v postavitvi luči lahko v dom vnesejo velike spremembe, oglejte pa si, na kaj velja biti pri nameščanju luči pozoren.

  • Čemu je prostor namenjen Zagotovo delovni prostori (kuhinja, kopalnica) zahtevajo več svetlobe kot prostori, ki so namenjeni počitku. V teh osrednja luč ni potrebna, celo ni zaželena.
  • Kaj ovira svetlobo Morda je velika rastlina ali kos pohištva, ki zavira pravi pretok svetlobe, povsem nepotrebna.
  • Kdo uporablja prostor Starejši potrebujejo več svetlobe kot otroci.

Naslednji korak

Ko ste odgovorili na ta vprašanja, skicirajte prostore in opremo ter označite že obstoječa svetila in tista, ki bi jih radi ponovno namestili. S puščicami ponazorite, od kod naj bi svetloba prihajala in katere ovire ji stojijo na poti do površin, ki naj bi bile dobro osvetljene.

Razmislite, ali za osvetlitev teh potrebujete viseče lestence, talna ali namizna svetila. Predvsem za osvetljevanje delovnih površin so priporočljive luči z gibljivim vratom, ki omogočajo natančno usmerjanje svetlobe. Čeprav bi morali vsak prostor obravnavati kot celoto zase, razmislite, kako bi jih s svetlobnimi motivi lahko povezali.

Deli s prijatelji