HLADILNIK

Prave police za prava živila

Objavljeno 29. julij 2011 19.27 | Posodobljeno 30. julij 2011 00.30 | Piše: M. F.

Najprimernejše mesto za hrambo jajc je v hladilniku na srednji polički

Sveže meso, perutnino in ribe je priporočljivo pred pripravo hraniti na spodnji polici

Ni povsem nepomembno, kam v hladilniku zlagate živila. Če je le mogoče, na posameznih policah hranite živila iste vrste. Tako boste preprečili mešanje različnih vonjev in tudi kvarjenje hrane. Pri tem pazite, da hladilnik ne bo preveč natrpan, sicer bo ovirano kroženje hladnega zraka. Kaj torej zlagati na katere police?

Najvišja polica

Najprimernejša je za hranjenje ohlajene kuhane hrane, jogurtov, majoneze, kečapa, marmelad, vložene zelenjave, skratka konzerviranih živil in omak.

Srednje police

Idealno mesto za jajca. Zrak na teh policah je mnogo hladnejši kot pri vratih, kjer je sicer za jajca namenjen prostor. Najbolje jih je pustiti v kartonski embalaži, tako namreč dlje zadržijo svežino. Srednja polica je primerna tudi za kremaste namaze, suhe in polsuho mesne izdelke, sire (posamezne vrste zavijte v celofan) in vsebino pločevink. Vendar teh po odprtju ne puščajte v originalni embalaži, pač pa jih prestavite v plastične posode s pokrovom. Kovina pločevink namreč lahko ob stiku z zrakom reagira.

Spodnja polica

Sveže meso, perutnino in ribe je priporočljivo pred pripravo hraniti na spodnji polici. Ob prihodu iz trgovine ta živila takoj prestavite v hladilnik, saj se živalski proteini hitro pokvarijo.

Predal za zelenjavo

Že samo ime pove, čemu je namenjen. Ker se v njem zadržuje največ vlage, je idealen za sveže sadje in zelenjavo. Različne vrste sadja lahko mirno hranite enega poleg drugega, pazite le, da so sadeži zdravi. Zelenjave pa, preden jo položite v hladilnik, ne perite z vodo, saj se tako hitreje pokvari.

Vrata hladilnika

Na najvišji polici imejte zdravila, ki jih je potrebno hraniti na hladnem. Oreščki in semena bodo v vratih ostali sveži. Na njihovih poličkah lahko hranite tudi maslo in različne dodatke prehrani. Mleko in osvežilne pijače pa naj bodo na spodnji polici.

Deli s prijatelji