Z DOMIŠLJIJO

Okrasite stene svojega doma

Objavljeno 20. avgust 2011 17.33 | Posodobljeno 21. avgust 2011 00.00 | Piše: M. F.

Iz razglednic izdelajte tematske kolaže

Pri opremljanju doma uporabite domišljijo

Za okrasitev sten svojega doma ne potrebujete dragih umetniških slik. Uporabite domišljijo, prepustite se umetniškemu ustvarjanju in z malo truda ustvarite čisto svojo galerijo. Možnosti je veliko, izberite takšno, ki se najbolje sklada s slogom in barvami vašega stanovanja.

Fotografije

Lahko tiste, s katerih se smejijo znani ljubljeni obrazi, tiste, ki ste jih posneli na izletih, potovanjih, lahko pa vzamete v roke fotoaparat, se z njim podate na ulico ali v naravo ter se prelevite v fotografa. Poslikajte vse, kar se vam zdi zanimivo, od visokih stavb in dreves do najmanjših zanimivih detajlov. Izberite najljubše, jim priskrbite primerne okvirje in jih obesite na steno. Morda pa boste imeli srečo in na podstrešju odkrili črno-bele starinske fotografije svojih prednikov. Če jih boste uokvirili v starinske okvirje, bo stena zagotovo dobila čisto poseben pridih.

Otroška umetnost

Svojim otrokom ponudite flomastre, tempere ali voščenke in liste papirja ter jih prepustite ustvarjanju. Še boljše bo, če boste pridno hranili njihove umetnine, ki nastajajo povsem spontano. Ko se jih bo nabral zajeten kupček, izberite najizvirnejše in z njimi popestrite steno.

Koncertne vstopnice 

Če ste redni obiskovalci koncertov in vstopnice pridno spravljate, jih kot kolaž nalepite na podlago in uokvirite. Bolj kot običajni okvir bo ustrezala pravokotna plošča iz pleksistekla. Kolaž lahko izdelate tudi z izrezki iz revij, časopisov ali poskeniranih odlomkov iz priljubljenih književnih del. 

Razglednice

Če jih nimate še od otroštva, ko ste jih nedvomno zbirali, se odpravite na bolšji trg in kupite nekaj starih razglednic. V kombinaciji s starinskimi okvirji bodo še bolj prišle do izraza. Na steno jih ne obešajte posamično, ampak iz njih izdelajte tematske kolaže.

Priljubljene tkanine kot umetnine

Če bi se radi odmaknili od tradicije obešanja slik in fotografij, se lahko pozabavate tudi s tkaninami: vzorec najljubšega naslonjača, zaves, pregrinjala in celo oblačil, uokvirjen kot umetniško delo, lahko prostoru podari popolnoma novo svežino.

Deli s prijatelji