EKOLOŠKO

Odvrzite strupena čistila, za čiščenje uporabite preproste trike

Objavljeno 24. julij 2011 09.58 | Posodobljeno 24. julij 2011 16.10 | Piše: M. F.

Kupljena čistila vsebujejo kemikalije, škodljiva zdravju

Čeprav ste prepričani, da brez gore detergentov ni čistega doma, ni tako. Povsem enak učinek imajo naravna sredstva. Katera so najučinkovitejša?

Jabolčni olupek čisti aluminij

Jabolčni olupek položite v aluminijasto posodo in dodajte toliko vode, da ga prekrije. Na posodo poveznite pokrovko in vodo segrejte do vrelišča. Pokrov nato odstranite in pustite, da se tekočina nekoliko ohladi. Na koncu vsebino odstranite in posodo osušite. Presenečeni boste, saj bo bleščeče čista!

Vodka za hišne rastline

Ne, ne boste jih z njo zalivali. V učinkovito pomoč vam bo v boju proti listnim ušem. Rastlino najprej obrišite z mokro krpo, nato pa v vodko namočite tkanino in z njo natrite prizadete dele.

Olje in limonin sok za sijoče pohištvo

Običajno jedilno olje pomešajte z limoninim sokom v razmerju 2 : 1. Priskrbite si še mehko bombažno krpo in loščenje se lahko začne!

Kis in limona za čisto mikrovalovko

V posodi zmešajte pol skodelice vode in pol skodelice destiliranega kisa. Posodico postavite v mikrovalovno pečico in jo za dve minuti vključite. Kisla para je izjemno učinkovita v boju z zapečenimi in mastnimi madeži. Enak učinek boste dosegli, če boste v liter vode narezali tri limone. Posodo postavite v pečico in jo prižgite za dve do tri minute ter je ne odpirajte vsaj 10 minut. Limonina para bo razgradila vse madeže.

Odstranjevanje nalepk s steklene embalaže

Seveda bi steklene vaze radi ponovno uporabili, a nalepke z njih je včasih izjemno težko odstraniti. Lažje bo, če si boste pomagali s kisom. Vanj namočite tkanino in jo položite na etiketo. Pustite nekaj minut in trdovratno lepilo boste zlahka odstranili.

Sol čisti vinske madeže s preprog

Vlažen madež natrite s soljo in pustite nekaj minut, nato pa ga izperite s hladno vodo. Po potrebi postopek večkrat ponovite.

Soda bikarbona čisti fuge

Zmešajte vodo in sodo bikarbono, da dobite gosto zmes. S ščetko jo utrite v fuge, pustite nekaj minut, nato pa jo izperite.

Soda in kis tudi za odtoke

Imate zamašene odtoke? Tudi pri tej nevšečnosti si lahko pomagate s sodo bikarbono: pol skodelice je posujte na odtok, čeznjo pa prelijte polovico skodelice alkoholnega kisa. Odtok zaprite, počakajte 15–20 minut in vanj spustite vročo vodo. Učinek bo več kot zadovoljiv.

Deli s prijatelji