RAZSVETLJEN DOM

Ne pozabimo na svetila

Objavljeno 18. avgust 2011 14.32 | Posodobljeno 19. avgust 2011 12.45 | Piše: M. F.

Pričarajmo si prijetno, toplo vzdušje s primerno svetlobo

S pravilno izbranimi lučmi ustvarimo prijetno vzdušje

Neredko se zgodi, da še leta po vselitvi v novo hišo ali stanovanje s stropa namesto lestenca visi zgolj žarnica. Svetilke so pogosto zanemarjeni detajli v naših domovih, na katere se spomnimo zgolj takrat, ko pregori žarnica. Da se jim s tem dogaja krivica, dokazuje dejstvo, da so prav svetila tista, s katerimi je v bivanjskih prostorih mogoče pričarati prijetno vzdušje, jim zagotoviti primerno svetlobo, jih vizualno povečati in domiselno okrasiti.

Primerno prostoru

Pri izbiri svetil velja največ pozornosti nameniti obliki in številu žarnic ter jo prilagoditi prostoru, ki ga bodo razsvetljevale. Za kopalnice, hodnike in stopnišča so najprimernejše klasične svetilke, predvsem tiste z majhnimi kvadraturami se najbolj podajo kot zidna svetila. V kuhinji naj prevladuje praktičnost, ne pozabite na svetlobo nad delovnimi površinami. Pričarajte jo z neonskimi žarnicami, saj ne mečejo senc. Domišljiji pa se lahko popolnoma prepustite v dnevni sobi, spalnici in jedilnici. Za te prostore so primerne tudi talne luči na stojalih. Če jih boste postavili v kot sobe in svetlobo usmerili proti stropu, ga bo to optično znižalo, celoten prostor pa bo deloval večji, kot je v resnici.

Še nekaj napotil

Seveda je od okusa posameznika odvisno, kako bo razsvetljen njegov dom. Velja pa upoštevati nekaj splošnih napotil, s pomočjo katerih boste pričarali prijetno razpoloženje, hkrati pa privarčevali tudi elektriko:

– glede na potrebe pravilno namestite ustrezno močne luči;
– kjer je v prostoru več luči, jih med seboj ločite s stikali, da lahko nepotrebne izklopite;
– mize naj bodo čim bližje oken;
– s pritajeno svetlobo (z reflektorčki, solnimi lučkami in drugimi lučmi, npr. lučjo v akvariju) lahko v prostoru ustvarite prijetno razpoloženje;
– ne pretiravajte z lučmi, v kopalnici je predvsem zjutraj prijetnejša šibkejša svetloba: prižgite le luči ob ogledalu;
– skrajni čas je, da običajne žarnice nadomestite z varčnimi sijalkami, stare žarnice pa reciklirajte.

Deli s prijatelji