LETEČA NADLOGA

Naravne rešitve proti nadležnim muham

Objavljeno 16. avgust 2014 11.00 | Posodobljeno 16. avgust 2014 11.00 | Piše: M. F.

Najbolj jim smrdijo lovor, rožmarin, meta in sivka.

Odvrzite lopatico in muhe premagajte z naravnimi vonji.

Muhe v stanovanju so nadloga v skoraj vseh letnih časih. Da bi nadležne žuželke pregnali iz doma, ne potrebujete kemičnih insekticidov, ampak si lahko pomagate z domačimi pripravki, muhe namreč nekaterih vonjev ne prenesejo.

Rožmarin in lovor

Zdrobite in zmešajte nekaj vejic rožmarina ter suhih listov lovorja. Mešanico natresite v okrasne posodice. Te postavite na mesta, kjer so muhe najpogostejše: okoli smetnjakov, košar s sadjem in podobno. Obe rastlini imata močan vonj, ki ga muhe ne prenesejo, sami pa ga najbrž sploh ne boste zaznali.

Meta

Zmešajte skodelico vode s 25 kapljicami eteričnega olja mete. Mešanico nalijte v plastenko z razpršilnikom in poškropite prostor. Meta ima nežen in prijeten vonj, ki pozitivno vpliva na dihalne poti, muhe pa ga ne marajo.

Sivka

Okoli hiše ali na okenske police in balkon zasadite nekaj rastlin sivke. Za vzdrževanje ni zahtevna, je pa lep okras, ki obenem še prijetno diši. Na srečo pa ne mrčesu. Z njo se ne boste zaščitili zgolj pred muhami, temveč tudi pred komarji in drugimi poletnimi letečimi ali gomazečimi nadlogami.

Lahko pa sivkino eterično olje uporabite kakor meto, torej z njeno pomočjo izdelajte razpršilo in z njim odišavite dom.

Deli s prijatelji