UREJENO

Napravite red v kuhinji

Objavljeno 19. januar 2013 11.50 | Posodobljeno 19. januar 2013 11.51 | Piše: M. F.

Ko boste iz omar odstranili vse, česar ne uporabljate, boste začudeni nad tem, koliko prostora imate.

Z malce domiselnosti velika posoda ne bo več zavzemala dragocenega prostora.

Malo naglice, nemarnosti in slabe organizacije je dovolj, da v kuhinji nastane kaos. In ko enkrat zmanjka prostora, je čas za preurejanje.

Začnite pri knjigah in časopisih

Iz kuhinje pospravite vse stare časopise in knjige z recepti, ki jih že dolgo niste uporabljali. Pustite samo tiste, ki so vam redno v pomoč, druge umaknite drugam. Tudi za skodelice in lončke, ki so jih uporabljali vaši otroci, ko so bili še majhni, poiščite drug prostor.

Le toliko, kolikor res potrebujete

Dobro razmislite, ali res potrebujete tri komplete krožnikov in skodelic za kavo, lončkov za mleko in pribora.  Pustite v omari le po eno garnituro, viške pospravite na drugo primerno mesto. Tako boste ubili dve muhi na en mah: ohranili boste posodo, v kuhinjski omari pa naredili red.

Najbrž je preveč tudi živil

S polic, iz predalov in omar odstranite vsa živila, čaje, začimbe, ki jim je pretekel rok uporabnosti ali jih še dve leti po nakupu sploh niste odprli. Presenečeni boste, s čim vse ste povsem po nepotrebnem zapolnili dragoceni prostor.

Vse na svojem mestu

Da bi enostavneje prišli do pripomočkov, mešalnike, mlinčke, opekače, cvrtnike zložite in druge male kuhinjske naprave uredite glede na pogostost uporabe: tiste, ki jih v roke vzamete pogosteje, naj bodo na bolj dostopnih mestih in seveda obratno: če sokovnik uporabljate le enkrat letno, po nepotrebnem zavzema mesto na spodnji polici.

Osvobodite delovne površine

Da bi si olajšali pripravo hrane, naj bodo delovne površine kar najbolj prazne. Nanje ne odlagajte ničesar, posodo, krpe in drobne aparate pospravite v omare ali v predale.

Pravilno zložite posodo

Velike posode, kot so lonci in ponve, vedno zavzemajo veliko prostora. Težavo boste rešili tako, da manjše zložite v večje, pokrovke pa v omaro postavite vertikalno na posebna držala, ki jih lahko namestite na vrata. 

Deli s prijatelji