DOMA IZDELANE DIŠAVE

Naj diši po naravi

Objavljeno 16. avgust 2011 15.17 | Posodobljeno 17. avgust 2011 00.15 | Piše: M. F.

Namesto da pravo malo premoženje zapravite za različne dišave, si jih izdelajte sami

Dišave domače izdelave imajo prav posebno vrednost

V dom lahko hitro vnesete svežino s pomočjo naravnih razpršil ali doma izdelanih potpurijev, ki bodo odpravili neprijetne vonjave ter dom osvežili na povsem naraven in neškodljiv način.

Tudi v avtu naj diši

Prijetno se je odpeljati v dišečem avtomobilu. A namesto da pravo malo premoženje zapravite za različne dišave, si jih izdelajte sami. Iz stare obleke ali brisače izrežite zaželeni lik. Prilepite jo na karton enake oblike, tkanino pa nato prelijte s priljubljenim eteričnim oljem. Dišavo obesite v avto ali drug prostor, ki ga želite odišaviti. Tekočina bo počasi oddajala vonj, ko pa bo izhlapela, tkanino preprosto ponovno prepojite.

Razpršilo lahko pripravite sami

V plastenko z razpršilom vlijte kozarček alkohola, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja in nato še kozarček in pol destilirane vode. Vse skupaj dobro pretresite in pustite nekaj dni. Pri izdelavi dišav v razpršilu ne uporabljajte več kot treh različnih olj in upoštevajte prej omenjeno zaporedje: alkohol, olje, voda. Učinkovita pri odpravljanju neprijetnih vonjav je tudi soda bikarbona. Četrtini skodelice dodajte vodo, dobro pretresite in poškropite po prostoru. Ta pripravek lahko uporabite takoj, če pa mu boste dodali nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta bo hkrati prostor še odišavil.

Čisto vaš potpuri

Dom bo osvežil tudi doma izdelani potpuri. Cvetlične listke gardenij, vrtnic ali sivke razprostrite po papirju in pustite, da se posušijo. Med sušenjem jih večkrat obrnite. Ko so cvetni listi popolnoma suhi, jih položite v posodo in jo postavite na mizo namesto vaze. Za izdelavo potpurija lahko uporabite tudi skorjo cimeta, smreke ali agrumov – samostojno ali v kombinaciji s cvetnimi lističi.

Deli s prijatelji