KERAMIKA

Na videz krhki porcelan prodira v tujino

Objavljeno 27. februar 2013 10.00 | Posodobljeno 27. februar 2013 10.00 | Piše: Da. M.

Kompleksnost keramike zahteva neprestano učenje, poudarja Nika Stupica.

Oblikovalka unikatnega porcelana Nika Stupica v svoji delavnici izdeluje izdelke za vsakdanjo rabo in zbiratelje. Čajne skodelice, skodelice za kavo in espresso skodelice, različne skodele in sklede, vaze in tudi zelo edinstven nakit iz porcelana so narejeni v tehniki ulivanja tekoče porcelanske mase v mavčne kalupe.

»Pri svojem delu v keramiki se osredotočam predvsem na strukturo površine, igro svetlobe na belini porcelana,« pravi Nika Stupica, ki s svojo keramiko prodira s slovenskega trga na mednarodno tržišče. V preteklih dveh letih se je s svojim podjetjem udeležila nekaj mednarodnih sejmov, kot so Trend Set 2011 v Münchnu, Ambiente 2012 in 2013 v Frankfurtu, Eunique 2012 v Karlsruhe in Blickfang 2012 na Dunaju.

»Navdih iščem povsod okoli sebe: v naravi, drevesnem listju, cvetju, prodnikih, vejevju, na starih fasadah hiš, v različnih barvah zemlje, v zanimivem tekstilnem vzorcu,« pravi Nika Stupica in dodaja, da bo njena ljubezen do porcelana večna. »Zaradi njegove beline, prosojnosti in navidezne krhkosti, se mi zdi, da porcelan ne potrebuje ne barve in ne glazure,« še dodaja oblikovalka.

Deli s prijatelji