ISLANDIJA

Na trekingu med vulkani in ledeniki

Objavljeno 13. julij 2014 13.30 | Posodobljeno 13. julij 2014 13.30 | Piše: Drago Bulc

Islandija je med slovenskimi turisti vse bolj priljubljena država, večinoma jo še vedno obiščemo v organiziranih skupinah.

Naše gore list Helena Dejak, ki ima v drugem največjem mestu Akureyriju svojo turistično agencijo, bo tudi letošnje poletje organizirala nekaj direktnih in čarterskih poletov iz Slovenije v deželo vulkanov in ledenikov.

Ker pa na Islandijo iz mnogo držav leti vse več prevoznikov in med njimi tudi vse več nizkocenovnih, se za obisk tega severnega otoka odloča veliko mladih Slovencev, ki si želijo bolj individualnih in seveda cenejših potovanj. Za tiste z več fizične kondicije in želje po neposrednem doživljanju narave tamkajšnje turistične organizacije vsako leto ponudijo večji izbor treking potovanj.

Vulkanski trikotnik

Poleti bo izlet na jugovzhod Islandije v dolino Porsmork Godaland zagotovo ostal v nepozabnem spominu. Ta del otoka boste najceneje obiskali s posebnimi avtobusi, prirejenimi za vožnjo po brezpotju in še posebno prek korit divjih ledeniških potokov in rek. Poleg močnih motorjev imajo dvignjeno šasijo in štirikolesni pogon. Na rednih linijah vozijo dvakrat na dan in se lahko zapeljete na enodnevni izlet s postanki na najbolj zanimivih točkah, lahko pa izstopite na začetku doline in pot nadaljujete peš.

Najprimernejši kraj za začetek trekinga bo pri enem od najbolj znanih slapov na jugu, pri znamenitem Seljandfossu. Slap ni le privlačen za fotografiranje, temveč tudi za prho s hladno ledeniško vodo. Pod njim se lahko sprehodite in se na sosednjih manjših slapovih tudi ohladite. Okrepčate se lahko pri manjšem kiosku ali pa potegnete malico iz svojega nahrbtnika in jo pojeste za mizo. Piknikov oziroma prehranjevanja z lastno hrano na Islandiji nihče ne preganja. Če vam bo ob slapu všeč ali pa boste pozni za nadaljevanje poti, lahko v manjšem kampu nedaleč stran tudi prenočite.

Po široki dolini vas bo pot po nekajkratnem prečkanju ledeniške reke in pozneje potoka pripeljala do vznožja ledenika Gijokull, pod katerim je bilo včasih veliko ledeniško jezero. Ob zadnji erupciji bližjega vulkana Eyjafjallajökull, ki smo jo ob neposrednih prenosih leta 2010 lahko v živo spremljali prek televizijskih zaslonov, se je ledenik vsul v jezero. Jez je popustil in zato je bila poplavljena cela dolina vse do obale. Ko se boste ustavili pod – še vedno od vulkanskega pepela umazanim – ledenikom, boste lahko uživali v včasih kar grozljivih pogledih. Opazovali boste tudi, kaj vse zmorejo za težke terene prirejena vozila, v katerih se do slapa prevažajo petični turisti z vsega sveta.

Prenočevanje po islandsko

Na poti po dolini je nekaj zelo zahtevnih prehodov čez deroče planinske potoke. Če ne boste prepričani, da boste lahko varno prišli prek vode, bo najbolje, da za pomoč zaprosite mimovozečega voznika katerega od terenskih vozil. Z veseljem vam bodo pomagali. Če boste opešali, vas bodo zapeljali kar do konca doline.

Ob koncu doline, ki je vse bolj ozka in zelena, se boste lahko okrepčali po načelu prostih piknikov kar sami. Če boste tam tudi prenočili, boste lahko uporabili žar in kuhinjo. Cene prenočevanja so tudi za naše razmere ugodne, saj vam za spanje v počitniškem domu in v depandansi ne bodo zaračunali več kot približno 15 evrov. Odejo ali spalno vrečo boste morali prinesti s seboj. Še posebno bo prijetno zvečer in ponoči, saj boste noč lahko preživeli z mladimi in mladimi po srcu v objemu zelenja in raznobarvnih pobočij okoliških gora. Naslednji dan se lahko spustite po isti poti v dolino, najbolje kar z avtobusom, ali pa jo mahnete čez enega od najbolj slikovitih prelazov na jugu Islandije, čez Fimmvörðuháls.

 

Deli s prijatelji