UPORABNO

Mikrovalovka in njena uporabna vrednost

Objavljeno 06. februar 2013 10.00 | Posodobljeno 06. februar 2013 10.00 | Piše: M. F.

Ob pomoči mikrovalovne pečice bodo deske za rezanje čistejše, rastline bolj zdrave, priprava pice pa mnogo krajša.

Dobrodošla naprava, ki olajša marsikatero opravilo, ne zgolj priprave hrane.

Tisti, ki jo imate, v njej najpogosteje pogrevate jedi ali na hitro tajate živila. A uporabnost mikrovalovne pečice se pri tem še zdaleč ne konča. Poglejte, kako si še lahko pomagate z njo.

Za pripravo kokic

Tiste, namenjene pripravi v mikrovalovni pečici, so okusne, žal pa tudi zdravju škodljive. Sami lahko pripravite cenejšo in bolj zdravo različico: pol skodelice koruznega zrnja stresite v veliko posodo, dodajte žlico olivnega olja in začimbe po želji. Pokrijte in na visoki temperaturi pecite približno tri minute.

Za skrb za lepoto

Segrevanje maske za lase ali vlažilne maske za obraz bo z mikrovalovno pečico lažje. Od deset do dvajset sekund jo pustite v mikrovalovni. Preden jo uporabite, preverite njuno temperaturo s prsti.

Za pripravo kostne moke

Ta je odlično hranilo za rastline. Ostanke piščančjih kosti posušite v mikrovalovni pečici. V njej jih pri najvišji temperaturi pustite do štiri minute, odvisno od njihove debeline. Suhe položite v vrečko in jih zdrobite v prah.

Za drobljenje sladkorja in utekočinjanje medu

Strjen kristalni sladkor položite v papirnato vrečko in nanj kapnite nekaj kapljic vode.  Dvajset sekund segrevajte pri visoki temperaturi. Da bi kristaliziran med znova postal tekoč, odstranite pokrov kozarca in ga pri srednji temperaturi segrevajte od 30 do 60 sekund.

Za lažje stiskanje limon

Iz mrzlih limon ali limet je težje iztisniti sok. Da bi iz njih dobili kar največ soka, jih, preden jih prerežete, za 20 sekund postavite v mikrovalovno pečico.

Za čiščenje desk za rezanje

Če jih po uporabi ne očistite temeljito, se na njih razvijejo nevarne bakterije, zlasti kadar režete meso. Sterilizirajte jih v mikrovalovni pečici: oprane natrite z limonovim sokom, nato pa jih eno minuto pri visoki temperaturi segrevajte v mikrovalovni pečici.

Za hitro pečeni krompir

Na eno stran celega krompirja zapičite štiri zobotrebce, kot bi imel nožice. Postavite ga z zobotrebci navzdol v mikrovalovno pečico. Spekel se bo hitreje, saj bo toplota lažje prodirala skozi gomolj.

Za hitrejše vzhajanje testa

Testo s kvasom potrebuje vsaj uro, da vzhaja. V mikrovalovni pečici bo pripravljeno v petnajstih minutah. Postavite ga v veliko posodo in pokrijte s plastično folijo. V zadnji del pečice postavite lonček z vodo. Segrevajte tri minute pri nizki temperaturi, počakajte tri minute nato pa prav toliko časa še enkrat segrevajte. Testo postavite iz pečice in počakajte šest minut. Priprava pice in tudi kruha bo tako veliko hitrejša.

Deli s prijatelji