VRTOVI

Mestni vrtnarji dobili svoj festival

Objavljeno 17. maj 2014 10.15 | Posodobljeno 17. maj 2014 10.15 | Piše: Da. M.

V soboto se v Ljubljani začenja festival, ki bo prispeval k popularizaciji vrtnarjenja in ozaveščanju o pomenu javnega prostora in zelenih površin v mestu.

Mestni vrtovi se vedno bolj priljubljeni.

Iz Londona v Ljubljano prihaja festival Chelsea Fringe, ki je alternativa znanega festivala Chelsea Flower Show – ta zaradi svoje zanimivosti hitro prerašča lokalne okvire in se spreminja v mednarodni vrtni festival. V treh tednih bodo organizatorji na 24 lokacijah v mestu ponudil 23 različnih dogodkov, namenjenih druženju na prostem, popularizaciji vrtnarjenja in ozaveščanju o pomenu javnega prostora in zelenih površin v mestu.

Prireditelji so pripravili vrsto različnih dogodkov, od delavnic, predavanj, sprehodov in družabnih srečanj, na katerih bodo obiskovalci lahko menjali semena, sadike in rabljene predmete, spoznavali strasti urbanih vrtičkarjev, ustvarjali balkonske, skupnostne, terapevtske in pravljične vrtove, izdelovali semenske bombe, nabirali užitne rastline ter se sprehajali in kolesarili med vrtovi.

Gibanje Zelemenjava povezuje pristaše vrtnarjenja in neposredne menjave semen, sadik, pridelkov, znanja, predelanih pridelkov, kuharskih knjig in vsesplošnega navdušenja nad samostojnim in skupnim pridelovanjem.

Značilnosti festivala so različni, za udeležence brezplačni, za izvajalce pa netekmovalni dogodki, namenjeni popularizaciji vrtnarjenja vseh razsežnosti, oblik in okusov. Cilj festivala je pokazati, kako pomembni so ljubljanski vrtovi in parki ter kako prijetno je z njimi živeti, se v njih družiti in ustvarjati s sokrajani in obiskovalci našega mesta.

Danes, v soboto, bo pestro, saj bo Ljubljana gostila kar šest dogodkov. Festival bo odprla 2. vseslovenska Zelemenjava v parku Tabor, ki bo sočasno potekala še v 20 drugih krajih po Sloveniji. Park Tabor bo isti dan gostil tudi dve zanimivi delavnici: Drugo življenje embalaže Nine Pečenko in Volk sit, koza cela Društva ekologi brez meja na temo zmanjševanja količin zavržene hrane.

Deli s prijatelji