ZELENI PRST(K)I

Mali vrtnar naj ustvarja na svojem vrtičku

Objavljeno 10. julij 2014 17.30 | Posodobljeno 10. julij 2014 17.30 | Piše: Taša Oven

Otroci znajo danes že v osnovni šoli pripraviti predstavitev v enem izmed računalniških jezikov, saj računalnik obvladajo bolj kot starši in učitelji. A njihovo znanje o tem, kako pridelamo solato in krompir, je bolj šibko.

Otroci obožujejo sončnice.

Zato se mi zdi več kot dobrodošlo, da ponekod že v vrtcih ali osnovnih šolah učitelji otroke spodbujajo k delu na vrtu. Še vedno se spomnim sošolke iz srednje šole, ki je vse življenje živela v bloku in ni imela starih staršev ali sorodnikov na kmetiji.

Ko je prišla na obisk k sošolcu in s terase gledala gredice s solato, je začudeno vprašala, ali lahko to solato kar sam odreže in jo ima za kosilo. Nekaterim se to vprašanje ni zdelo nič smešno, drugi, ki smo doma že od otroštva pomagali pri obdelavi vrta, pa smo menili, da sploh ne more biti resno.

Najprej po nakupih

Pridelovanje zelenjave in gojenje okrasnih rastlin zagotovo nista samo delo za odrasle. Vključevanje otrok v pomoč pri vrtnih opravilih pa mora biti vsaj malo sistematično in z otroškega vidika razburljivo, saj bomo le tako v njih vzbudili dovolj zanimanja. Začnemo lahko s tem, da jim najprej pokažemo, kakšna orodja in pripomočke bomo potrebovali pri vrtnarjenju. Otroke vzemimo s seboj, ko gremo po nakupih semen, sadik, zemlje in gnojil, ter pustimo, da tudi sami izberejo zelenjavo in rože, ki so jim všeč. Če je v njihovem izboru kaj takšnega, za kar vemo, da ne bo uspevalo, jim to razložimo. V mislih imejmo tudi to, da že odrasli nismo znani po hudi potrpežljivosti, otroci pa še toliko manj, zato izberimo tako zelenjavo, pri kateri bo rast hitro vidna, in rože, ki bodo kmalu vzcvetele. Hkrati naj bodo to rastline, ki jih je preprosto vzdrževati.

Lastni vrtiček

Ni boljšega, kot da otrokom namenimo svoj kos vrta, kjer bodo lahko sami opravili vse od sejanja do končnega pobiranja pridelkov. Gredica naj ne bo odrinjena na konec vrta, ampak poskrbimo za primerno lego in dobro pripravljena tla. Velikost prilagodimo starosti otroka. Priporočljivo je, da naj bo gredica, če je na sredini, široka največ za dve iztegnjeni roki otroka, če je ob robu, pa le za eno. Tako bo dosegel celotno površino, ne da bi hodil po rastlinah.

Začimbe in paradižnik

Med različnimi nasveti za vrtnarjenje z otroki, ki jih najdemo v priročnikih ali na spletu, se mi je zdela odlična ideja, da ustvarimo vrtiček pico. Glede na to, da ima večina otrok rada pico, posadimo začimbe, ki jih pri pripravi jedi uporabljamo – origano, baziliko, timijan ali peteršilj za tržaško omako. Zraven gojimo še paradižnike pa še kaj, če bo to naša sestavina, kot npr. paprike in bučke. Kar bodo otroci sami vzgojili, bodo z večjim veseljem pojedli.

Mirne živce

Ko se lotimo vrtnarjenja z otroki, se moramo tudi sami na to pripraviti. Ne jezimo se, ko bodo z rokami kopali po topli zemlji in nam na ogled prinesli kakšnega deževnika ali zalivali vrt tako, da bo mokra še vsa bližnja okolica. Raje poskrbimo, da bodo obuli gumijaste škornje. Pričakovati ne moremo niti, da bodo semena potresli po zemlji tako, kot je prav, ampak bodo to naredili bolj po svoje, po kupčkih.

Tu si lahko pomagamo s tem, da kupimo semena na razgradljivem traku, saj bo tako setev preprostejša, posevek pa ne pregost. Kakor koli že, poskrbeti moramo, da bo vrtnarjenje za otroka užitek, ki ga bo premamil, da bo raje kakšno urico preživel na vrtu kot za računalnikom.

Deli s prijatelji