KAKO KUPITI...

Koristni nasveti za nakup elektronskih naprav

Objavljeno 18. avgust 2011 13.00 | Posodobljeno 18. avgust 2011 13.00 | Piše: A. R. K.

Upoštevajte razmerje med ceno in kakovostjo

Nekateri prisegajo na tipke, drugi na zaslon na dotik
V poplavi različnih elektronskih naprav in napravic je težko slediti trendom, pa še ljubi se nam ne. Izbrskali smo nasvete strokovnjakov, kako kupiti nekatere od najbolj priljubljenih pripomočkov, brez katerih si danes ne predstavljamo več življenja.

Mobilni telefon

V poplavi različnih modelov, od takšnih z zaslonom na dotik, do tistih z dobrimi starimi tipkami, je človek res zmeden in ne ve več, kaj izbrati. Pravilo je podobno kot pri računalnikih: najpomembnejše je to, za kaj boste telefon največ uporabljali. Zahteva vaša služba, da ste dosegljivi in imate dostop do elektronske pošte vedno pri roki? Želite na njem poslušati glasbo ali biti venomer v stiku s prijatelji? Pozorni bodite tudi na velikost mobilnika: vsem ne ustrezajo majhne tipke, nekateri pa se nikakor ne morejo navaditi ekrana na dotik. In še recept za prihranek: vsi, tudi najpreprostejši telefoni imajo funkcije, ki jih uporabljamo 95 odstotkov časa: pošiljanje sporočil, telefoniranje in fotoaparat.

Televizor

Trgovci potrjujejo, da so časi katodnih cevi dokončno mimo, tako kot pri računalnikih. Osnovna dilema ostaja: plazemski televizor ali LCD. Trgovci odgovarjajo: če zanemarimo razlike v tehničnih lastnostih, trgovce ponavadi prepriča argument, da LCD potroši mnogo manj električne energije kot plazma. Poleg tega trajajo dlje in imajo večjo ločljivost slike. Če kupite televizor priznane blagovne znamke, vam bo menda zvesto služil kakšnih 15 let.

Digitalni fotoaparat

Edina slabost ‘digitalcev‘ je, da imajo baterije, ki se hitro iztrošijo. Bolj se vam zato izplača, da zraven fotoaparata kupite še polnilnik, pa še bolj ekološki boste. Če boste fotografirali le na počitnicah, seveda ne boste kupili najdražje igračke na trgu. Pravilo za nakup je tu docela preprosto: več pikslov, boljša kakovost slike.

Navigacija

Papirnati zemljevidi se očitno poslavljajo in vse več voznikov se odloča za donedavnega neznane napravice na navigacijo.Ta vas varno vodi do cilja, tako doma, kot tudi v tujini. Najcenejši so kitajski proizvodi neznanih podjetij, toda strokovnjaki opozarjajo: pozorni bodite, koliko opreme (zemljevidov) imate v napravo navigacijo naloženih že pred nakupom. Če veliko potujete, se raje odločite za malce dražjo napravo, saj bo trajala dlje.

Računalnik

Pozabite na megabajte, gigaherce, matične plošče, trde diske in grafične kartice – za navadne smrtnike so vsi ti podatki bistveno preveč zakomplicirani. Raje se posvetujte s prodajalcem, ki mu zaupate. Nasvet trgovcev sicer ostaja isti: svoje potrebe morate prilagoditi zmogljivosti računalnika. Če ga boste uporabljali le za gledanje filmov in deskanje po spletu, ne potrebujete najmočnejše in najdražje igračke. Strokovnjaku povejte, za kaj ga boste največ uporabljali, da vam bo lahko pravilno svetoval. Pametno pa je več investirati v dober zaslon (če seveda ne kupujete prenosnika). Kakovosten LCD-monitor dobite že za nekaj sto evrov. Tu se varčevanje ne obrestuje: svojim očem lahko privoščite le najboljše, zlasti če pred računalnikom preživljate veliko časa.

Deli s prijatelji