VROČINA IN DOMAČE ŽIVALI

Konjem senco, kravam zračen hlev

Objavljeno 18. julij 2011 16.45 | Posodobljeno 19. julij 2011 16.45 | Piše: Tea Žnidaršič

Ovce ostrižemo, pse krtačimo

Konji so najbolje prilagojeni vročini, a potrebujejo vodo in senco
V vročini se nam tudi misliti ne ljubi, kaj šele fizično delati. Podobno vročino občutijo konji, govedo in drobnica. Kamela, ki izhaja iz puščave, bo iz svoje grbe črpala hranilne snovi in se ne bo vznemirjala, če nekaj dni ne najde vode. Mirno bo prežvekovala na soncu in čakala na boljši jutri. Domači prašič se bo povaljal po najbližjem blatu in se pokrit z mokro odejo skril v senco. Kača pa se bo pražila na soncu, da bo zbrala dovolj energije za večerni ulov.

Konje jezdimo zvečer

Od domačih živali so konji dokaj dobro prilagojeni na višje temperature. Izhajajo iz stepske pokrajine in so prilagojeni na življenje, kjer močno žge sonce in piha veter. Telesno temperaturo uravnavajo z znojenjem in s podkožnimi kapilarami. Vendar to ne pomeni, da jih lahko pustimo privezane na soncu ves dan. Pašnik ali izpust moramo urediti tako, da se lahko umaknejo v senco s svežo vodo. Zasadimo drevo ali razpnemo senčink. Hud problem lahko nastane, če smo konja čezmerno obremenili. Konji namreč v vročini pojedo manj, zato jim moramo zagotoviti kakovostno seno oziroma krmo, ki je lažje prebavljiva, da ne obremenjujemo organizma. Ob večjih naporih in znojenju dodajamo elektrolite. Trening opravimo zgodaj zjutraj ali zvečer, ko so temperature nižje in je manj mrčesa. Če je le mogoče, naj bodo v hladnem zračnem hlevu, da prihranijo energijo.

Za krave zračen hlev

Govedo je bolj podvrženo vročinskemu stresu, predvsem krave molznice, ki za tvorbo mleka izkoriščajo prebavljene hranilne snovi. Njihov prebavni trakt je bolj kompleksen in odvisen od vlakninaste krme, ki mora biti vselej na voljo. Za pridelavo mleka potrebujejo tudi bolj hranljiva krmila, da ne izkoriščajo telesnih rezerv. Problem nastane, ker v vročih dneh prav tako kot konji manj pojedo in se lahko pojavijo resnejše prebavne težave; takrat imajo manj mleka. Krave bi morale imeti zračen hlev s stalno optimalno temperaturo.

Ovce ostrižemo, s psi na sprehod zvečer


Drobnica je skromnejša in manj občutljiva. Koze in ovce dobro izkoriščajo pičlo krmo. Pomembno je, da jim priskrbimo vitamine in minerale. Čeprav dobro prenašajo vročino, morajo imeti senčno zavetje in svežo vodo. Ovcam bomo ustregli, če jih postrižemo, da bodo lažje uravnavale telesno temperaturo.

Za vročino najobčutljivejši hišni ljubljenci so psi in mačke. Njihovo telo se lahko hitro pregreje, saj telesno temperaturo uravnavajo prek jezika in znojnic na blazinicah tačk. Priporočljivo je, da jim intenzivno skrtačimo kožuh. S tem odstranimo podlanko, da je kožuh bolj zračen. Paziti moramo, da jih čez dan ne obremenjujemo z dolgimi sprehodi, hranimo jih v hladnejšem delu dneva. Nujno je senčno zavetje z obilo sveže vode.

Pozorni na breje, mlade in ostarele

Kakor koli obrnemo, so živali občutljive na previsoke temperature v okolju. Nekatere bolj, druge manj. Vsaka vrsta živali se je z evolucijo prilagodila na podnebne razmere. S tem so tudi nastale razlike pri uravnavanju telesne temperature glede na temperaturo okolja. Zagotovo pa so najobčutljivejše breje, mlade in ostarele živali.
Deli s prijatelji