PIRINA MOKA

Kava, pivo, riž in kruh iz sevke

Objavljeno 17. februar 2013 08.00 | Posodobljeno 17. februar 2013 08.00 | Piše: Sonja Budna

Sevkino zrno ob mlačvi ne izpade iz plev, zato smo jo skoraj pozabili.

Zrna (foto: Sonja Budna).

»Kruh ponoči spi!« je dejala mati, ko je hlebec na večer zavijala v prtič in ga nežno polagala v mentrgo. Lačne otroške oči so gledale za njim. Mamine besede so bile močnejše od naših želja, in če je hotela ali ne, je morala storiti tako, drugače za nov dan ne bi bilo kruha.

Tako je bilo včasih, malo ali skoraj nič kruha, in rek: »Če ti kruhek padel bi na tla, poberi in poljubi ga!« je bil še kako živ. Potem je prišel čas obilja, ko smo videli ležati ob cesti celo belo štruco, ki je ni nihče pobral, in je naša mama vila roke, rekoč: »Le počakte, bote že vidl!« In imamo kaj videti, vrnile so se oči, lačne kruha. Saj to ne sme biti res, da v današnjem času otroci trpijo lakoto, ko se naokrog še vedno razmetava dobrine!

Sevka ali večzrna pira

Ena izmed mnogo vrst in zvrsti v rodu pšenica Triticum sp. v sklopu vseh žit za prehrano je plevnata zvrst pšenice, po starem imenovana sevka (T. spelta), danes jo poznamo kot večzrno piro, ki jo je v knjigah omenjal tudi Valvazor. Ime sevka je dobila zategadelj, ker je njen klas zelo lomljiv, zato se ob zrelosti rada razseje naokoli. Pira pa, ker je klas podoben pirnici, vrsti trave, ki rada raste na njivah.

Skromno žito

V preteklosti so je veliko pridelovali na Dolenjskem in v Beli krajini, najdlje pa se je ohranila na obronkih Kozjanskega in v višjih legah Koroškega. Dolgo je hranila mnogo ljudstev. S prihodom novih vrst pšenice z golim zrnom, ki ob mlačvi izpadejo iz plev, pa je njena priljubljenost počasi splahnela, a se znova vrača.

Pirino zrnje in moko do porabe shranjujemo v papirnatih ali platnenih vrečah, v čistem in suhem prostoru, prav tako tudi vse vrste izdelkov iz pire, da bodo varni pred škodljivimi vplivi, kot so vlaga, insekti in glodavci.

To postavno in nič kaj izbirčno žito mnogo dobrih lastnosti je s svojimi od teže povešenimi klasi znova ozaljšalo naša polja, za kar se moramo zahvaliti tudi ozaveščenosti ljudi, da pridelavo hrane čim bolj prilagodijo naravi.


Razlomi se na klaske

V preteklosti je bila postavljena na stran prav zaradi lastnosti, da zrno ob mlačvi ne izpade iz plev, temveč se njeno krhko in lomljivo klasno vreteno razlomi na manjše dele, tako imenovane klaske, ki s tesno priraslimi plevami ovijajo dvoje do troje pirinih zrn. V preteklosti so zrnje oluščili na stopah, podobno kot ječmen in proso, dandanes pa to delo natančno opravljajo stroji, ki skoraj ne poškodujejo kalčka v zrnu.

Kava, pivo, riž in kruh

Bogato z beljakovinami, ki jih je v piri do 19 odstotkov, vlakninami in vitamini zrno varovalno vpliva na srce in ožilje.

Praženo lahko zmeljemo in porabimo kot nadomestek za kavo, pivovarji, namesto ječmenovega, uporabljajo slad, pripravljen iz delno nalomljenih neoluščenih pirinih zrn.

Klorofilni sok iz mladih, zelenih pirinih listov je dobrodošel za dvig odpornosti oslabelim in daje organizmu novih moči.

Tudi kalčke si lahko privoščimo, vendar mora biti zrnje le oluščeno, ne pa tudi obrušeno. Z njimi si obogatimo prigrizke, solate, juhe, omake.

Oluščeno pirino zrnje ali pirin riž kuhamo kot drugo kašo in iz nje pripravimo priloge, narastke ali rižote, ki so še boljše obogatene z različno zelenjavo in zelišči. Polpete pa iz grobo zdrobljene pire, ki jo kuhamo v juhi, vse dokler voda ne povre. Iz ohlajenih zrn oblikujemo polpete.

Oluščeno zrnje

meljemo v moko za peko kruha, pekovsko pecivo, za mlince, žgance in polento, ki je najboljša, ko zmleto zrno ostane celo in v njej ostane manjši ali večji delež otrobov.

Pirin kruh je zelo prijetnega okusa in ostane dolgo svež. Pripravimo lahko tudi različne testenine, iz fino mlete moke pa medenjake, lect, potice in različno pecivo.

V zahodnih državah požanjejo nekaj pire še nedozorele in zelene ter jo med sušenjem spustijo skozi dim, da dobijo pridelek posebnega vonja in okusa. Še na uporabnost slame za izdelovanje različnih izdelkov in finih plev za blazine ne smemo pozabiti.

Polnovredna in polnozrnata moka

Na policah v trgovinah, na tržnicah in prireditvah kjer ponujajo živila, se dobi veliko izdelkov iz pire različnih pridelovalcev. Vzemite si čas in pozorno preberite spremljajoče besedilo, ki bo povedalo, kaj vse se je dogajalo s piro, preden je prišla na trg.

Besede polnovredna moka, polnozrnata, iz celega zrna nam povedo, kolikšen delež otrobov je bil pomlet v moko, in včasih ni najbolj razumljivo, ker za to velja več določil, ki se jih da razlagati tako ali drugače.

Hramba

Pirino zrnje in moko do porabe shranjujemo v papirnatih ali platnenih vrečah, v čistem in suhem prostoru, prav tako tudi vse vrste izdelkov iz pire, da bodo varni pred škodljivimi vplivi, kot so vlaga, insekti in glodavci.

Pirina ocvirkova potica

ali ocvirkovka bo kar pravšnja izbira. Vsakdo se lahko loti priprave osnovnega testa za domači pirin kruh, in ko bo prvič vzhajal, bomo v razvaljano testo zavili raztopljene in rahlo pogrete ocvirke, zložili zavito testo v pekač, znova vzhajanega pa spekli v ogreti pečici in ponudili še toplo.

Saj mora biti pust masten okoli ust, kajne. Z malo dobre volje, truda in ščepcem potrpežljivosti vam bo peka zagotovo uspela. Pa dober tek!

Deli s prijatelji