PRIČAKOVANJE

Kakšne barve v otroško sobo?

Objavljeno 18. oktober 2011 11.52 | Posodobljeno 19. oktober 2011 09.45 | Piše: M. F.

Ne le na počutje, barve vplivajo tudi na razvoj kreativnosti

Prevladujejo naj nežne barve, bolj močne uporabite zgolj za detaile

Izbira barv za sobo prihajajočega družinskega člana je lahko velik izziv. Če poznate spol otroka, je naloga malce lažja. Večina namreč še vedno prisega na tradicionalno roza za deklice in modro za fantke. Velja pa pri izbiri barv pozabiti na te stereotipe in upoštevati učinke barv, ki jih prinesejo v prostor.

Dobro je vedeti

Močni odtenki prostor optično zožijo, svetlejši pa mu dajejo občutek prostornosti. Barve delimo na hladne in tople, pri čemer hladne in nevsiljive barve (denimo modra, bela, umirjena zelena in vijoličasta) pripomorejo k širjenju prostora. Temne barve delujejo težko in zato niso priporočljive. Raje izberite svetlejše barve, ki bodo dvigale otrokovo in vaše razpoloženje.                                                                                                             

Ljudje lahko zaznamo približno 2000 različnih barvnih odtenkov. Ti imajo na nas močan psihološki učinek. Nekateri verjamejo, da barve lahko tudi zdravijo, nedvomno pa močno vplivajo na počutje in razpoloženje. S primernimi je mogoče ustvariti prijetno okolje in v prostor vnesti pozitivno energijo, ki jo otroci še posebej dobro zaznavajo.

Že dojenčki opazijo barve

Otroke najbolj pritegnejo žive barve. Tudi dojenčke, ki take barve najlažje opazijo (modra, rumena, rdeča). Vendar morate biti pri uporabi teh previdni in z njimi ne smete pretiravati: prevelika koncentracija močnih barv slabo vpliva tako na otroka kot na odraslega. Vsaj spalni del naj bo nekoliko bolj umirjen, pri igralnem kotičku pa ste si lahko privoščite malce več drznosti.

Pomirijo in sprostijo

V otroški sobi je treba izbrati barve, ki otroku zagotavljajo toplino in varnost. Pri malo večjih otrocih je dober pokazatelj počutja miren in sproščujoč spanec. Za stene otroških sobic so najprimernejši odtenki vijoličaste in modre, odtenki rožnate in marelične ter odtenki zelene. Dodatki so lahko tudi intenzivnejših barv. Razposajenega otroka umirijo hladni toni barv, vase zaprtega in premalo samozavestnega pa lahko spodbudijo toplejši.
Barve vplivajo tudi na otrokovo kreativnost in domišljijo. Najbolj ju spodbujajo odtenki modre, turkizne in vijoličaste barve.

Deli s prijatelji