DOBRO JE VEDETI

Kako staro je jajce

Objavljeno 05. maj 2014 13.40 | Posodobljeno 05. maj 2014 13.42 | Piše: M. F.

Starost jajca lahko določite s pomočjo vode, z ostrim sluhom ali z natančnim opazovanjem.

Zdrava so le, če niso prestara.

Veliko se govori o jajcih in o tem, kako zdrava so. Seveda pa to ne velja za tista, ki so v hladilniku predolgo čakala na uporabo. Preden si jih pripravite, zato preverite, ali so še primerna za uživanje. Če ne veste več, kdaj ste se z njimi založili, na tri preproste načine ugotovite, ali so še užitna. 

Prvi način: test v vodi

Jajce postavite v posodo s hladno vodo. Njena gladina naj bo dvakrat višja od jajca. Sveže jajce bo potonilo na dno posode in tam ležeče obmirovalo. Malce starejše jajce (približno teden dni) bo prav tako potonilo, vendar pa bo njegov vrh obrnjen proti gladini vode. Če jajce v vodi lebdi, a je še pod gladino, je staro približno tri tedne, jajca, ki plavajo na površini, pa so za uživanje prestara.

Drugi način: tresenje

Jajce približajte ušesu in ga potresite. Če pri tem slišite, kako se po njem pretaka tekočina, ga raje ne uživajte. Če iz jajca zvoki ne prihajajo, je še primerno za pripravo jedi.

Tretji način: razbijte jajce

Jajce razbijte na krožnik in opazujte beljak ter rumenjak. Če je rumenjak izbočen in v obliki poloble, beljak pa razporejen v njegovi bližini, je sveže. Če je rumenjak malce sploščen, beljak pa še vedno okoli njega, je jajce malce starejše, a še dobro. Če je rumenjak povsem raven, beljak pa se okoli njega razliva kot voda, pa ni več užitno.

Deli s prijatelji