MATERIALI

Kako določiti, katera posoda ni več dobra za kuho?

Objavljeno 24. julij 2011 10.11 | Posodobljeno 24. julij 2011 11.45 | Piše: M. F.

Nekateri materiali kuhinjskih posod so nevarni, če so poškodovani

Poškodovana posoda je lahko zdravju škodljiva (fotografija je simbolična)
Ste v dvomih, katera posoda je za vaše kuharske podvige najprimernejša? Pri sprejemanju odločitve vam bo morda v pomoč, če boste poznali vse prednosti in slabosti najpogostejših materialov, iz katerih proizvajalci izdelujejo vse, kar v kuhinji ne sme manjkati!

Emajlirana posoda

Izdelana je iz kovine, ki jo prekriva plast porcelana. Takšna posoda se segreva počasneje in ne tako enakomerno kot posoda iz navadne kovine. Kakovostno emajlirana površina v stiku z živili ne spreminja barve, emajl pa se lahko okruši. V tem primeru je posodo najbolje zavreči.

Aluminijasta posoda

Je lahka in dobro prevaja toploto, vendar pa aluminij okrepi vonj nekaterih živil (zelje, ohrovt, brokoli ...). Če se lušči, se med kuhanjem nekatera bela živila lahko rumeno obarvajo. Čeprav je do nedavnega veljalo, da je luščenje nevarno, to ne drži.

Bakrena posoda

Segreva se počasi in enakomerno, vendar pa je čisti baker potencialno strupena snov, zato občasno preverite stene posode! Če so poškodovane, jo zavrzite.

Železo

Dobro prevaja toploto in jo zadrži veliko dlje kot druge kovine. Ob tem je železo enostavno čistiti, in ker sprošča ione, povečuje hranilno vrednost obrokov. Dokazano je, da kos govedine v surovem stanju vsebuje 0,7 mg železa na 100 gramov, po uri kuhanja v železnem loncu pa kar 3,4 mg železa.

Teflon

Površina teflonske posode je izdelana iz plastike in kemikalij, ki ji dajo trdnost. Dokler je površina brezhibna, tovrstna posoda nima vpliva na hrano, poleg tega pa je v veliko pomoč vsem, ki hujšajo, saj omogoča pripravo hrane z minimalnim dodatkom maščobe. Teflonska prevleka na posodi ne sme imeti razpok ali se luščiti. Med uporabo se ne sme vidno spreminjati. Kakovostna teflonska posoda pa je varna tudi po več letih uporabe!

Nerjaveče jeklo

Snov, ki je sestavljena iz dveh ali več kovin in v največji meri vsebuje železo. Prednosti nerjavečega jekla so trdnost, trajnost in preprosto vzdrževanje, pomanjkljivost pa toplotna prevodnost. Poleg tega jeklo vsebuje nikelj, za katerega so številni ljudje občutljivi. Če ima vaša posoda iz nerjavečega jekla globoke praske, tako da so vidne plasti pod bleščečo površino, jo zavrzite!
Deli s prijatelji