OČISTITE PREPROGO

Enostavno nad madeže na preprogah

Objavljeno 02. avgust 2011 18.28 | Posodobljeno 03. avgust 2011 01.15 | Piše: M. F.

Preproge očistite s kisom in sodo

Očistite preprogo z domačimi pripravki

Čeprav na svoje preproge zelo pazite, jih pred prahom in umazanijo ne morete popolnoma obvarovati. Najpreprostejši nasvet za njihovo nego je seveda pogosto sesanje in čiščenje. Vsaj enkrat letno jih je priporočljivo presesati z globinskim sesalnikom, sicer pa jih redno, najmanj trikrat tedensko posesajte z običajnim. Če ste lastnik katerega od hišnih ljubljenčkov, bo to seveda treba storiti vsak dan.

Soda in kis

Predvsem v boju z neprijetnimi vonjavami vam bo v pomoč soda bikarbona. Potresite jo po preprogi, pustite 10 minut in jo posesajte. Soda vonjave nevtralizira, vendar pozor! Preproga pred tem ne sme biti vlažna. V vlažnih dneh je priporočljivejša uporaba alkoholnega kisa, ki razgradi umazanijo in s tem odstrani vir neprijetnih vonjav. Napolnite razpršilnik z vodo in kisom v razmerju 7 : 1 in s pripravkom poškropite preprogo. Pustite ga nekaj časa učinkovati, nato pa preprogo posesajte. Pred tem pa na majhnem delčku preizkusite obstojnost barve!

Izogibajte se mila

Namesto uporabe industrijskih pripravkov za ščetkanje preprog (različnih pršil in pen), ga lahko izdelate sami: skodelici borovega prahu (boraksa) dodajte 15 kapljic eteričnega olja sivke in s pripravkom oščetkajte preprogo. Če pa ste se odločili ostati pri industrijskih sredstvih, se izogibajte tistih na osnovi mil. Prav mila namreč izjemno privlačijo prah in ta se zažre globoko v vlakna. Boljša izbira so tista na vodni osnovi.

Koruzna moka

Če je na preprogi več večjih madežev, jih posujte s koruzno moko, pustite jo 20 do 30 minut. Nato potresene madeže zdrgnite z mešanico vode in kisa (skodelica kisa in tri skodelice vode). Predvsem pa velja, da madeže s preprog odstranjujte sproti, saj se je z njimi mnogo lažje spopadati, dokler so še sveži.

Deli s prijatelji