DELO OD DOMA

Domača pisarna? Zakaj pa ne

Objavljeno 26. avgust 2011 16.22 | Posodobljeno 26. avgust 2011 16.22 | Piše: V. H.

Uredite si prijetno delovno okolje

Retro delovni kotiček
Če se odločite, da boste delali doma ali pa vas narava vašega dela sili v to, se morate dobro organizirati, da vaše domovanje zaradi tega ne bi trpelo na račun urejenosti in pospravljenosti.
Da bi se izognili paničnemu pospravljanju papirjev, računalnika in fasciklov z jedilne mize, medtem ko pričakujete goste, vam ponujamo nekaj enostavnih, a zelo praktičnih nasvetov, s katerimi si lahko hitro uredite svojo malo pisarno kar doma.

Prostor

Na začetku se morate odločiti in premisliti, ali imate v domovanju dovolj prostora, da boste imeli pisarno v ločeni sobi ali znotraj dnevne sobe, spalnice ali morda knjižnice. Če si boste privoščili pisarno v posebni sobi, ni treba pretiravati s prostorom, če resnično ne potrebujete velike pisarne. Če vam delo to dopušča, izberite manjšo sobo, morda boste večjo čez čas potrebovali za utiliti, otroško sobo ali igralnico. Če si boste uredili ločeno posebno delovno sobo, izberite pohištvo glede na stil, ki odgovarja vašemu domu. Pisarniško pohištvo je lahko večnamensko, vendar so kljub temu regali in police za fascikle nepogrešljivi. Če kupite večnamensko pohištvo, ga lahko kasneje uporabite še v druge namene v drugih sobah.

Delovni kotiček

Odločili ste se za delovni kotiček znotraj že obstoječe sobe. Uredite si mizo, njeno velikost pa izberite glede na vaše delovne potrebe. Nad njo si omislite police. Če vam prostor dopušča, lahko delovni kot dopolnite še s predalnikom. Poskrbite, da boste imeli dovolj praktičnega prostora, polic, predalov, morda celo omaro, v kateri boste imeli urejene in pospravljene papirje, dokumente, revije ...
Miza, police in predalnik se lahko popolnoma stopijo s sobo, tako da niso tujki v prostoru. Če ste drzni in dovzetni za mešanje stilov, lahko sestavite delovni kotiček z raznolikim pohištvom. Delovna miza je lahko tudi stara vintage kredenca, ki ima delovno površino. Hkrati deluje dekorativno in večnamensko, saj lahko police kredence izkoristite kot podstavek za sveče, vaze, knjige ali fotografije.
Po drugi strani je zelo praktična delovna omara, ki, ko je zaprta, ne razkriva, da se v njej skriva domača pisarna. Preprosto se jo odpre oziroma spusti delovno površino, nad katero se bohotijo praktične police. Ko zaključite delo, omaro enostavno zaprete in soba je urejena ter pospravljena.

Dekorativni dotik

Delovni kotiček si prijetno uredite. Da se boste v njem dobro počutili, postavite na poličko vašo najljubšo rožo, sliko ali družinske fotografije. Izberite si koš za smeti, ki vam je všeč, kotiček dopolnite z lepo preprogo. Stene nad delovno mizo lahko dekorirate s tapetami, lahko tudi s fotografijami, ki bodo s svojim razgibanim videzom ustvarile pisano krpanko. Igrajte se, prepustite se idejam in domišljiji, saj je pogoj za dobro opravljeno delo dobro počutje.

Deli s prijatelji