OKOLICA

Vrtna avantura

Objavljeno 13. avgust 2014 19.00 | Posodobljeno 13. avgust 2014 19.00 | Piše: Petra Kancler

Menite, da si vaš vrt zasluži prevetritev, posodobitev in ščepec ekstravagance?

Zaradi spremenjenih bivalnih razmer in navad velikokrat ne vemo, kako začeti podedovane prevelike hiše in vrtove, ki jih je povozil čas, preoblikovati v sodobne in novemu bivanjskemu slogu prilagojene oaze znotraj visokih ograj. A v resnici je velikokrat potrebnega zelo malo: dobra zamisel, odločitev in energija, da poprimemo za delo.

Vdihnite novo življenje

Po nasvete, kako vdihniti domačemu vrtu novo življenje, smo se obrnili k strokovnjaku, krajinskemu arhitektu Mitji Škrjancu, ki meni, da je prav čas dopustov pravi trenutek, da se lotimo obnove vrta.

Kajti med počitnicami se nekoliko upočasni naš običajni ritem. Vsakodnevno hitenje vsaj za kak dan zamenja dobra knjiga v senci dreves, mobilna komunikacija se spremeni v druženje s prijatelji na terasi ob dobri hrani. Takrat nam bivanje zunaj v naravi ali vrtu pomeni več, razmišljati začnemo o pomenu zelenja okrog nas. V revijah beremo o smernicah v arhitekturi, opremi doma in urejanju vrtov. In realnost je, da večina, predvsem mladih, (pre)živi v mansardah, visokih pritličjih, nadstropjih in prizidkih starejših hiš svojih staršev. Generacije sobivajo, se menjajo in prav je, da se spreminjajo tudi podobe vrtov.

(Angleška) trata

Priznajte, za kar veliko večino je ideal lepega slovenskega vrta fino košena trata, angleška travica. Vendar je pri nas težko imeti tako, po angleško, popolno trato, zaradi ekoloških in podnebnih razlogov. Urejena trata hkrati zahteva največ vašega časa. Del lahko spremenite v košeni cvetoči travnik. Kosili ga boste dvakrat ali trikrat na leto, gnojiti ga ne bo treba, otroci in živali bodo zadovoljni. Vaš vrt bo sodoben, ker bo sonaraven. Pa drugačen bo od sosedovega.

Letna kuhinja

Preživljanje prostega časa se spreminja. Danes hočemo biti kar najdlje v naravi, na vrtu. Tudi jemo radi zunaj in prirejamo vrtne zabave. Uredite si na vrtu teraso in ob njej letno kuhinjo, s koritom in pipo za vodo in (plinskim) žarom. Veliki tipski betonski kamini, v katerih zakurite dvakrat na leto, preostale dni pa kazijo vaš vrt, so že zdavnaj preživeti. Če vseeno radi kurite, so veliko boljša rešitev prvovrstni žari na koleščkih.

Večnamenske površine

Velika prednost večine 30 ali več let starih hiš so velike parcele. V vrtu ustvarite večjo večnamensko peščeno površino. Obrobite jo s kovinskim robnikom, na utrjen teren položite geotekstil (gradbeni filc) in zasujte s 3 do 5 cm navadnega drobljenca ali pranega prodca. Otroci bodo lahko igrali badminton, obiski pa balinali s kroglami (petanka). Še dva ležalnika in imate domačo plažo. Sodobno je bivati na vrtu.

Vrtni elementi

Včasih vrt potrebuje samo preprosto intervencijo – nekaj novega, drugačnega. Recimo kovinsko vrtno kurišče, ki podaljša sezono bivanja na vrtu tja do pečenega kostanja ali celo druženja za božič. Ali sodobno oblikovano pergolo v skritem kotičku vrta, kjer po navadi pijete jutranjo kavo. Tudi če samo zamenjate zbledele plastične ali preživete kovinske vrtne stole in mize z novimi lesenimi, bodo vaš vrt, terasa ali balkon kot novi. Vrtno pohištvo kupujte na koncu sezone, ko prodajalci občutno znižajo cene!

Dekoracija

Nekatere stvari so povsem preproste. Mogoče vaš vrt potrebuje samo par dekorativnih elementov. Sveče, svečnike, lampijončke in svetilke za posedanje v ohlajenem poletnem mraku. Okrasne blazine in s prtom pogrnjeno vrtno mizo za popoldansko kosilo. Gručo steklenih krogel na pravem mestu v gredi, da bodo lovile poglede in zrcalile nebo.

Ograje in balkoni

Če imate hišo, grajeno med letoma 1970 in 1980, z velikimi, po navadi neuporabnimi balkoni in polnimi lesenimi ograjami, razmislite o zamenjavi ograje z bolj transparentno, v kovinski, stekleni izvedbi ali v kombinaciji z lesom. Namesto pisanega balkonskega cvetja v koritih si omislite večje lonce z enotno zasaditvijo. Lahko zasadite vzpenjavko, ki vam bo sčasoma spletla čipko iz zelenih listov in barvitih cvetov.

Ureditev na vhodu

Glavni vhod v hišo ste najbrž pred leti tlakovali z betonskimi tlakovci, ki jih je čas že malo razrahljal in dvignil. Razmišljate o prenovi? Vhod v hišo bo veliko prijaznejši in elegantnejši, če med tlak umestimo gredo in jo zasadimo s kombinacijo vedno zelenih in cvetočih rastlin. Vedno zelene nas bodo razveseljevale tudi pozimi. Če imate prostor za drevo, nikar ne razmišljajte preveč. Drevesa so vedno blagodejna in brezčasno elegantna.

Velika tlakovana dvorišča

Slovenci imamo radi velika tlakovana dvorišča, da naši obiski lahko parkirajo tistih nekajkrat na leto in da se splača kupiti snežno frezo. Razmislite, kolikokrat je v 365 dneh leta dvorišče polno zasedeno in uporab(lje)no. Lahko je tudi delno zeleno. S premišljenim načrtovanjem in pravilno izvedbo bodo vaši obiski lahko parkirali na utrjeni trati. 

Deli s prijatelji