POLET

Prikleni me!

Objavljeno 13. avgust 2014 15.30 | Posodobljeno 13. avgust 2014 15.30 | Piše: Andrej Jaklič

Kolikšno je pravo število, ne ve nihče, gotovo pa je veliko večje od uradne številke. Kolesa izginjajo tako z mestnih ulic kot iz zaprtih in varovanih prostorov.

Kolesa, ki jih srečujemo, že na prvi pogled jasno kažejo status lastnika.

Načinov varovanja je več, ključni pa je primerno zaklepanje. Torej varovanje s ključavnicami. Čeprav so praviloma vse ključavnice takšne, da jih je mogoče tudi na silo odpreti, je to kljub vsemu ključno varovalo, zaradi katerega obstaja vsaj nekaj odstotkov manjša možnost, da bo kolo odtujeno. Odstotki se povečujejo glede na kakovost ključavnice. 

Ta se že dolgo več ne meri zgolj z debelino jeklenice, ki jo je, mimogrede, zelo lahko prerezati že z navadnimi kleščami, po domače kombinirkami. Več prepletenih pletenic delo podaljša in zaplete, a je še vedno razmeroma enostavno. Zahtevnejše za »obdelavo« so ključavnice, ki imajo lok, ki se vstavi v mehanizem. Narejene so iz posebnih zlitin, odpornih proti rezanju, tudi ščipanju in »napadu« s tekočim dušikom.

V razvoj ključavnic se vse bolj vključuje tudi sodobna tehnologija. Pogoste so ključavnice, ki imajo vgrajen poseben alarmni sistem, tudi načini zaklepanja so različni. Ne več zgolj jeklenica ali lok, ključavnice so tudi oblike policijskih lisic, verige in posebne zložljive ključavnice, sestavljene iz daljših, med seboj povezanih podolžnih ploščic.

Celoten članek najdete na spletni strani Polet.

Deli s prijatelji